David D. Burns „Puikios savijautos vadovas“
0 (0)

Kaip dažnai pasitikdami Naujuosius metus sakote sau, kad imsitės pokyčių ir savo gyvenimą pakreipsite geresne linkme? Džiugu, jei šį planą pavyksta įgyvendinti lengvai. Tačiau neretai nutinka taip, kad užsibrėžtų tikslų siekimą ir visaverčio gyvenimo išpildymą trukdo bloga nuotaika, slegianti savijauta ar net depresija.

Leidykla VAGA pristato naujausią bestselerio „Geros nuotaikos vadovas“ knygą „Puikios savijautos vadovas“.

„Geros nuotaikos vadovo antidepresinis poveikis buvo patvirtintas ne vienu oficialiu tyrimu. Pavyzdžiui, dr. Forrestas Scoginas iš Alabamos universiteto pranešė, kad jei padovanosite šios knygos egzempliorių žmonėms, norintiems gydytis nuo vidutinio sunkumo ar sunkios depresijos, 65 procentai iš jų per keturias savaites pasveiks arba jų būklė smarkiai pagerės be jokio kito gydymo. Be to, dvejų ir trejų metų stebėjimai atskleidė, kad šių žmonių būklė ir toliau gerėja netaikant psichoterapinio ar medikamentinio gydymo. <…> Atlikęs tūkstančius terapijos sesijų su žmonėmis, kovojančiais su sunkia depresija bei nerimu, ir paskelbęs daugybę mokslinių tyrimų, kuriais siekiau išsiaiškinti, kodėl psichoterapija būna sėkminga arba nesėkminga, manau, kad atsakymą radau, ir todėl parašiau Puikios savijautos vadovą“, – sako knygos autorius Davidas D. Burnsas.

„Puikios savijautos vadovas“ – knyga, kurioje kiekvienas, patiriantis nerimo sutrikimų, besijaučiantis nevisavertiškas ar sergantis depresija bus pakviestas leistis į kelionę po savo vidinį pasaulį. Čia itin gausu lengvų, tačiau labai informatyvių savianalizei skirtų testų ir lentelių. Padedamas jų, kiekvienas galės atidžiau ir giliau pažvelgti į save. Šis jausmų ir potyrių vadovas padės pažinti, kaip jaučiamasi dabar ir kokius pojūčius sukėlė praeityje įvykusios situacijos, kurios iki šiol paliko gilias nuoskaudas, tačiau jas buvo sunku atpažinti ir suprasti, kad būtent praeityje patirti įvykiai šiandien lemia blogą savijautą.

Davidas D. Burnsas savo naujausioje monografijoje pateikia itin daug pavyzdžių iš terapijos seansų su savo pacientais, kuriuos atrinko iš bemaž 40 metų trukusios profesinės praktikos. Kiekvienas pavyzdys – tai išsami analizė nuo blogos savijautos atpažinimo, jos gydymo per savo emocijų identifikavimą iki išsilaisvinimo ir slegiančių potyrių paleidimo.
Knygoje gausu informacijos apie įvairius mąstymo modelius, kuriuos generuoja mūsų psichika įvairiose stresinėse situacijose. Taip pat pateikiami išsamūs patarimai, kaip atpažinti tuos modelius bei kokius metodus pasitelkti siekiant jaustis geriau.

„Puikios savijautos vadovas“ – puiki priemonė, padedanti nuodugniai pažinti įvairius psichologinius sutrikimus, kuriuos kiekvienam iš mūsų sukelia stresas ir trauminės patirtys, nesvarbu, kuriame gyvenimo etape būtumėte jas išgyvenę.
Pasiryžę dirbti su savimi ir skyrę laiko pažinčiai su savo emocijomis bei vidiniais potyriais, ne tik išsilaisvinsite iš ilgai kamavusios slegiančios savijautos gniaužtų, bet galbūt įgysite svarbių įgūdžių ir padėsite padaryti tą patį savo brangiems asmenims. Ką jau kalbėti apie šio leidinio naudą psichiatrams, psichoterapeutams ir visiems, kuriems rūpi galimybė jaustis puikiai.

Kviečiame skaityti knygos ištrauką

SOKRATO METODAS

Turbūt pamenate, kad taikydami Sokrato metodą turite užduoti sau keletą klausimų, kurie parodo, kad jūsų negatyvi mintis yra nelogiška.

Vieno sekmadieninio žygio metu vidurinės mokyklos mokytojas Donas man prisipažino, kad jaučiasi „blogas tėvas“, nes pastaruoju metu tapo nekantrus ir puldavo šaukti ant savo dviejų sūnų, kai šie neatlikdavo namų ruošos darbų. Atrodė, kad jis vos sulaikė ašaras. Pasitikslinau, ar Donas jaučiasi esąs „blogas tėvas“, nes kartais suklysta arba elgiasi su savo sūnumis netinkamai. Jis atsakė: „Būtent todėl ir jaučiuosi, lyg būčiau blogas tėvas.“ Tada paklausiau Dono, ar pasitaiko situacijų, kai jis su sūnumis elgiasi gerai. Jis atsakė, kad tikrai taip, ir paaiškino, kad jie su žmona kaip įmanydami stengėsi aprūpinti sūnus įvairiais nuostabiais dalykais – siuntė į brangias privačias mokyklas, kartu važiuodavo atostogauti į linksmas vietas, padėdavo jiems ruošti namų darbus ir kartu su šeima užsiimdavo įvairia veikla. Tiesą sakant, jis jautėsi įskaudintas ir įsižeidęs ir manė, kad jo sūnūs nedėkingi.

Paklausiau Dono, ar dėl visų šių išvardytų dalykų jis gali būti vadinamas „geru tėvu“.

Jis atsakė: „Tikrai taip!“ Tada paklausiau: „Ką gi, panašu, kad esate ir geras, ir blogas tėvas? Ar tai turite galvoje?“
Donas iškart mane suprato ir nusijuokė. Užuot sutelkęs dėmesį į savo netinkamus veiksmus ir pyktį, kurį liejo ant savo sūnų, jis apibendrino visą savo elgesį ir klijavo sau „blogo tėvo“ etiketę. Iš tiesų, jei neklijuotume sau etikečių ir perdėtai neapibendrintume savęs, tikrai nesijaustume prislėgti. Depresija tūno abstrakcijų debesyse. Kai susitelkiate į tai, kas tikra, ir sudarote konkretų planą, kaip susidoroti su savo mąstymo klaidomis, depresija dažniausiai išnyksta.
<…> Ši situacija tokia elementari, kad gali būti sunku suprasti, kas įvyko. Donas tiesiog atsisakė etikečių, kurios jam kėlė gėdos ir menkavertiškumo jausmus, ir susitelkė į problemos sprendimą, o tai paskatino tobulėti, sukėlė džiaugsmą ir galiausiai suartino su sūnumis. Iš tikrųjų nebūna blogų ar gerų tėvų, blogų ar gerų mamų ir apskritai blogų žmonių. Mes visi esame maždaug per vidurį. Tačiau kai klijuojate sau apibendrinančią etiketę dėl tam tikrų nesėkmių, tai skaudina ir atitraukia dėmesį nuo konkrečios klaidos, kurią padarėte. Susitelkimas į konkrečią klaidą leidžia iš jos pasimokyti ir augti.

David D. Burns „Puikios savijautos vadovas“, iš anglų kalbos vertė Indrė Poliuškevičienė, leidykla VAGA, 2023.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.