Hipoglikemija
1 (1)

Richard Reid / Pixabay

Psichologijos transformacija, grįsta biologijos idėjomis, buvo vienas svarbiausių dvidešimto amžiaus pabaigos pokyčių, teigia Roy F. Baumeister ir John Tierney savo knygoje „Valios galia“. Tyrėjai pastebėjo, kad žemo cukraus kiekio kraujyje sindromas, hipoglikemija, gali lemti sunkumus bandant susikaupti ir kontroliuoti neigiamas emocijas.

Gerai žinoma, kad hipoglikemija besiskundžiantys žmonės dažniau nuteisiami dėl įvairių nusikaltimų: eismo pažeidimų, chuliganiško elgesio viešoje vietoje, vagysčių iš parduotuvių, turto gadinimo, grobstymo, padegimų, smurto prieš sutuoktinį ar vaikus. Po vieno tyrimo atrasta, kad 90% neseniai suimtų nepilnamečių nusikaltėlių gliukozės kiekis kraujyje buvo mažesnis nei vidutinis.

Maistas mūsų organizme paverčiamas gliukoze, tačiau kai kuriais atvejais ji nėra įsisavinama. Tokiu atveju ji tampa bevertė. Tai lyg turėti daug malkų, bet neturėti degtukų. Vieno tyrimo Suomijoje metu, pažvelgę į gliukozės tolerancijos testą tyrėjai galėjo daugiau nei 80% tikslumu nuspėti, kurie nusikaltėliai paleisti į laisvę vėl netrukus sugrįž. Jei neįsisavintos gliukozės perteklius kraujyje pasiekia pakankamai aukštą lygį, tokia būsena įvardijama kaip diabetas.

Suprantama, kad didžioji dalis diabetikų nėra nusikaltėliai. Daugelis jų kontroliuoja save ir savo gliukozės kiekį, prireikus vartodami insuliną.

Mitybos specialistai atliko tyrimą pradinėse mokyklose. Vieną rytą einant į mokyklą visiems vaikmas liepta nieko nevalgyti ir tada atsitiktine tvarka pusė vaikų gavo pusryčius mokykloje. Kiti negavo nieko. Pirmą dienos dalį vaikai, kurie valgė pusryčius, mokėsi daugiau ir elgėsi geriau. Vėliau, kai visi vaikai gavo sveikus užkandžius, tokie skirtumai išnyko ir visi elgėsi ir mokėsi daug maž panašiai.

Nėra gliukozės – nėra valios. Ši tendencija pasitvirtino tiriant daugelį žmonių įvairiausiose situacijose, paaiškėjo, kad tai galioja net ir šunims, kurie gavę gėrimų su cukrumi vykdė užduotis atkakliau nei jų gentainiai. Neretai kūnas trokšta saldumynų, nes tai greičiausias būdas gauti energijos smegenims ir taip sustiprinti savo dėmesį bei valią, tačiau daug baltymų ir mažai cukraus turintys produktai bei kiti maistingi užkandžiai taip pat gerai tinka, tiesiog suveikia lėčiau.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.