ĮKYRIOS MINTYS, VEIKSMAI IR KITI ĮKYRUMAI
5 (2)

I seminaras. ĮKYRIOS MINTYS, ELGESYS IR KITI ĮKYRUMAI. Kaip pabėgti iš „užburto“ rato?
2021-10-04, pirmadienis, 18:00-21:00 val.
Lektorius – dr. Julius Neverauskas.

II seminaras. PERFEKCIONISTINĖS, SAVO NUSTATYTOS TVARKOS IR TAISYKLIŲ BEI TOBULUMO SIEKIANČIOS ASMENYBĖS. Kaip suprasti, bendrauti, padėti, gyventi ir dirbti šalia?
2021-10-06, trečiadienis, 18:00-21:00 val.
Lektoriai – dr. Julius Neverauskas, gyd. Adomas Bieliauskas

III seminaras. KAIP IŠSIVADUOTI NUO OBSESINIO-KOMPULSINIO SUTRIKIMO? Šiuolaikinio mokslo galimybės praktiškai
2021-10-08, penktadienis, 17:00-21:00 val.
Lektoriai – psichologė Giedrė Žalytė, gyd. Adomas Bieliauskas

*III-iasis seminaras bus patvirtintas SAM šioms specialistų grupėms (5 val.):
• Visų specialybių medicinos gydytojams
• Psichologams psichoterapeutams
• Medicinos psichologams
• Bendrosios praktikos slaugytojams
• Visuomenės sveikatos specialistams
• Socialiniams darbuotojams

PLAČIAU APIE RENGINĮ

Ką daryti, kai vargina įkyrios mintys ir elgesys? Kai išeidami iš namų įkyriai pradedame galvoti, jog neišjungėme lygintuvo, neužrakinome durų ar kankina mintis, kad gali atsitikti kažkas blogo, pavyzdžiui, galime prarasti kontrolę, nuskriausti artimąjį. Kartais galvoje pradeda suktis įkyrios besikartojančios mintys apie kokią nors problemą, matyti vaizdai ar tiesiog muzikinės melodijos. Arba vargina impulsyvus noras atlikti kokius nors pasikartojančius ir varginančius veiksmus. Dažniausiai tai labai nemalonu ar net atrodo absurdiška. Nors patys savo protu suprantame, kad galvoti arba elgtis taip nėra jokio loginio pagrindo, tai vis tiek mūsų nepalieka. Laikui bėgant negatyvios patirtys gali tapti intensyvios, sukelia didelį diskomfortą, kartais net baimę „išprotėti“. Gyvenimą su šiomis mintimis (o kartais ir elgesiu) žmonės dažnai vadina „asmeniniu pragaru“, jos sutrikdo kasdieninę veiklą, mažina darbingumą, sekina psichologiškai ir fiziškai.

Kita problema – perdėtas perfekcionizmas, tvarkingumas ir taisyklių laikymasis. Bloga savijauta, kai nėra apibrėžtumo ir nuspėjamumo, susierzinimas ir pyktis, kai kas nors vyksta ne taip, kaip mes norėjome ar planavome. Pernelyg didelis atsidavimas gyvenimo ir aplinkos sutvarkymui pagal savo taisykles, labai aukšti reikalavimai sau ir kitiems, sunkumai nuoširdžiai išreiškiant jausmus. Visa tai yra obsesinės-kompulsinės asmenybės ypatumai. Tokiems žmonės sunku gyventi patiems, sunku ir artimame santykyje su jais, tačiau, turint specifinių žinių ir įgūdžių, galima labai padėti sau ir kitiems.

Įkyrios mintys ir veiksmai gali būti arba nebūti obsesinio-kompulsinio sutrikimo požymiais. Atskirti tai labai svarbu, jeigu norime efektyviai padėti sau arba kitiems.

Obsesinis-kompulsinis sutrikimas (OKS) pasižymi nerimą keliančiomis mintimis (obsesijomis) ir įkyriais veiksmais (kompulsijomis), kurių tikslas susilpninti nerimą keliančias mintis. Nors šios mintys suvokiamos kaip savos, jos nepaklūsta žmogaus valiai ir dažnai yra nepriimtinos. Dažnai kompulsyviais veiksmais žmogus siekia savo apsaugoti nuo mažai tikėtino įvykio, kuris jam gali nutikti ar kuriuo jis gali pakenkti kitiems. Žmogus bijo, kad tai įvyks šių veiksmų neatlikus. Dažniausiai sergantys OKS suvokia šių veiksmų beprasmiškumą bei neefektyvumą ir nuolat mėgina jiems atsispirti. Nesėkminga kova su sutrikimu atima labai daug psichologinių resursų ir išsekina. Per gyvenimą žmogui tikimybė susirgti šia liga yra 1.7-4%.

OKS labai apsunkina žmonių gyvenimą, kelia nuolatinę įtampą ir įtraukia į niekada nesibaigiantį minčių ir veiksmų žaidimą. Ilgai sergant OKS žmonės dažnai išsenka, suserga depresija arba tampa priklausomi nuo psichoaktyvių medžiagų. Tiek besikartojančios įkyrios mintys ir elgesys, tiek obsesinis-kompulsinis sutrikimas, tiek obsesinės kompulsinės asmenybės ypatumai, dažnai tampa dideliu iššūkiu ir artimiesiems ir net specialistams.

Seminaruose bus pateikti naujausi šiuolaikinio mokslo pasiekimais grįsti duomenys apie įkyrias mintis, elgesį, obsesinį-kompulsinį sutrikimą, obsesinės-kompulsinės asmenybės ypatumus ir su šiais sutrikimais susijusiomis problemomis. Praktiškai pristatysime efektyvius psichoterapijos metodus gydant įvairius obsesinius-kompulsinius sutrikimus. Visą dėmesį skirsime praktiniam mokymui kaip padėti sau, artimiesiems ir visiems su šiomis problemomis susiduriantiems žmonėms. Taip pat bus pateiktos naujausios rekomendacijos specialistams.

Seminarai bus jums naudingas jeigu:
• Norite išsiaiškinti savipagalbos galimybes patiriant įkyrias mintis ir veiksmus arba sergant obsesiniais-kompulsiniais sutrikimais, t.y. jeigu:
• turite įkyrių minčių ir nemokate suvaldyti jų keliamo streso,
• atliekate įkyrius veiksmus ir negalite jų sustabdyti,
• kenčiante nuo žalingo perfekcionizmo, perdėto tvarkingumo, nuolatinio planavimo,
• kenčiate nuo perdėto rigidiškumo, aukštų reikalavimų, griežtų taisyklių ir dėl to kylančių sunkumų santykiuose.
• Turite artimųjų, sergančių obsesiniu-kompulsiniu sutrikimu ar pasižyminčių obsesinės-kompulsinės asmenybės ypatumais ir siekiate jiems padėti.
• Jeigu su nagrinėjamais ypatumais susiduriate savo darbinėje aplinkoje.
• Esate psichikos sveikatos specialistas, dirbantis su žmonėmis, kenčiančiais nuo įkyrių minčių ir veiksmų, obsesinio-kompulsinio sutrikimo arba obsesinio kompulsinio asmenybės sutrikimo.

Mokymų dalyviai susipažins su praktiniais metodais:
• Įvairiomis įrodymais pagrįstomis ir efektyviomis psichoterapinėmis technikomis dirbant su įvairiais obsesiniais-kompulsiniais ir kitais, įkyriomis mintimis bei veiksmais pasižyminčiais sutrikimais.
• Įrodymais pagrįsti kognityvinės ir elgesio terapijos, ekspozicijos ir atsako prevencijos (angl.: ERP), priėmimo ir įsipareigojimo terapijos (ACT) metodai, savipagalbos technikos, patarimai artimiesiems.
• Svarbiausios metodikos, kurias galima efektyviai panaudoti savipagalbai ir artimiesiems, siekiant sumažinti patiriamą kančią ir gyventi pilnavertį gyvenimą.
Taip pat mokymų dalyviai:
• Gaus lektorių paruoštą medžiagą-skaidres bei pilną seminarų vaizdo įrašą, kuriuo galės naudotis toliau praktikuodami pasiūlytas technikas. Naudotis šiuo įrašu net 6 mėnesius už jau sumokėtą kainą.
• Mokymų metu bus pateikiami ir darbalapiai, kuriais naudotis išmokysime seminaro metu bei kuriuos bus galima naudoti vėliau, dirbant su klientais, savimi arba padedant artimajam.
• Galės tiesiogiai klausti lektorių jiems aktualių klausimų ir čia pat gauti atsakymus.

DALYVAVIMO SĄLYGOS

Galima dalyvauti VIENAME IŠ SEMINARŲ arba pirkti VISĄ SEMINARŲ CIKLĄ.

• Vieno seminaro išankstinė kaina – 39 eur, savaitę prieš renginį bilietai brangs – bus 59 eur.
Dalyvaujant 2 ir daugiau kolegų arba bendradarbių išankstinė kaina vienam – 29 eur, savaitę prieš – bus 49 eur. Nuolaidos kodas – 10OKS.
• Galima pirkti visą seminarų ciklą – išankstinė kaina 99 eur, savaitę prieš pirmąjį ciklo renginį – 129 eur.
Dalyvaujant 2 ir daugiau kolegų arba bendradarbių išankstinė kaina už visą seminarą ciklą – 79 eur, savaitę prieš – bus 119 eur. Nuolaidos kodas – 20OKS

Perkant bilietų platformoje „Paysera tickets“ reikia pasirinkti konkretų jūsų norimo renginio arba renginių ciklo bilieto variantą.

Apmokėti už renginį patogiai galite:
• Paysera bilietų sistemoje čia: https://tickets.paysera.com/lt/event/ikyrios-mintys-ir-elgesys

Išrašomos sąskaitos faktūros!

Dieną ar dvi prieš renginį visiems užsiregistravusiems ir sumokėjusiems išsiųsime prisijungimo nuorodą. Labai prašome pasitikrinti SPAM folderius, kad kartais laiškas su nuorodą nebūtų nukeliavęs ten. Laiškas su nuoroda jums bus atsiųstas iš el.pašto: info@zmogausinstitutas.lt, jeigu laiško negausite, rašykite arba skambinkite tel. +370 610 31301.

Apie lektorius:
• GIEDRĖ ŽALYTĖ. Psichologė, kognityvinės ir elgesio krypties psichoterapeutė. KET praktiškai taiko nuo 2008 m. Yra baigusi trejų metų KET studijas, organizuotas Lietuvos kognityviosios ir elgesio terapijos draugijos (2007-2010 m.), trejų metų psichoterapijos studijas Lietuvos Sveikatos mokslų universitete (2014-2016 m.) ir į KET orientuotas psichologijos magistro studijas Didžiojoje Britanijoje (2016 m.). Veda dėmesingu įsisąmoninimu (mindfulness) grįstų praktikų užsiėmimus (sertifikuota instruktorė, baigusi Vokietijos IMA instituto organizuotus mokymus (2012).
• ADOMAS BIELIAUSKAS. Medicinos gydytojas, psichiatrijos rezidentas, studijuojantis ir praktikuojantis kognityvinę ir elgesio terapiją. 2012 – 2018 m. – baigtas medicinos magistras Vilniaus Universitete Medicinos fakultete. Nuo 2017 m. – Kognityvinės ir elgesio terapijos kursantas LSMU. Nuo 2018 m. psichiatrijos rezidentas VU. Yra parašęs knygą apie pirmąsias savo patirtis pradėjus taikyti psichoterapinius metodus – “Kaip dėl to jaučiatės? Jaunojo psichoterapeuto patirtys”
• JULIUS NEVERAUSKAS. Medicinos mokslų daktaras, gydytojas psichoterapeutas ir gydytojas neurologas, Lietuvos kognityvinės ir elgesio terapijos prezidentas, Lietuvos įsisąmoninimu grįstos psichologijos asociacijos prezidentas, „Žmogaus psichologijos instituto“ įkūrėjas. Jau daugiau kaip du dešimtmečiai dr. Julius Neverauskas sėkmingai dirba inovacijų diegimo taikomojoje psichologijoje, psichoterapijoje ir žmogiškojo potencialo didinimo srityje. Lietuvoje pradėjo taikyti ir išvystė tokius šiuolaikinės psichoterapijos metodus kaip kognityvinė ir elgesio terapija (KET) ir dėmesingu įsisąmoninimu (mindfulness) grįstos metodikos. Yra KET terapeutų rengimo kurso vadovas Lietuvos sveikatos mokslų universitete. Jau 30 metų dirba praktinį gydytojo ir psichoterapeuto darbą.

Mokymus organizuoja: VŠĮ Šiuolaikinės psichologijos ir psichoterapijos centras kartu su VšĮ Neuromedicinos institutu ir VšĮ Žmogaus institutas.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.