Internetiniam verslui: kaip žinoti, ar jums taikomas BDAR?
5 (1)

Nors duomenų apsauga jau senokai tapo aktualia tema, skaudžios įmonių klaidos parodo – šiuo klausimu vis dar trūksta žinių ir tvirto pamato. Tikriausiai jau visi girdėjo apie Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR) ir į jį įeinančias verslo atsakomybes? Teisininkai dažnai dalinasi svarbiausiais asmeninės informacijos apsaugos aspektais bei naudingomis įžvalgomis. Mūsų patarimai pravers kiekvienai skaitmeninėje erdvėje veikiančiai bendrovei.

BDAR – kas tai ir kokiam verslui aktualu?

BDAR – tai Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas. Trumpai tariant, tai reikalavimų rinkinys, kuris nustato informacijos apie asmenį rinkimo, saugojimo ar perdavimo tvarką. Šis dokumentas aktualus bet kokioms privačioms arba valstybinėms įmonėms, kurios savo veikloje susiduria su ES asmenų duomenimis.

Reglamentas tai ne tik sudėtingiems procesams taikomos taisyklės, jis apima net tokius, atrodytų, paprastus veiksmus, ir yra taikomas net tais atvejais, kai savo klientams siunčiame ypatingus to mėnesio pasiūlymus. Vos gavę esamo ar potencialaus kliento vardą, pavardę, adresą, dokumento kopiją, IP adresą, tampate atsakingi už subjekto pateiktą informaciją.

Šiandien, kai didžioji dauguma verslų persikėlė į skaitmeninę erdvę ir užsiima skaitmenine rinkodara, Reglamento reikalavimai tapo aktualūs kone kiekvienam. Visai nesvarbu, tai vieša gydymo įstaiga, bankas ar elektroninė drabužių parduotuvė. Nuo registracijos formos, naujienlaiškio, reklamos iki apsipirkimo internetu – saugi virtuali kliento kelionė tampa jūsų užduotimi.

Kaip pasirūpinti tinkama duomenų apsauga?

Idealiu atveju, dar prieš pradedant internetinį verslą, dairomasi stiprios teisininkų komandos. Tokios, kuri puikiai išmano intelektinės nuosavybės, duomenų apsaugos, elektroninės prekybos teisinius niuansus.

Patyrę ekspertai gali pateikti ne vieną naudingą įžvalgą ir padėti užtikrinti saugų asmeninės informacijos rinkimo, saugojimo, perdavimo kelią. Teisingai pasirinkta teisininkų komanda:

• atlieka įmonės veiklos auditą;
• suformuoja tvirtą teisinį duomenų apsaugos pamatą;
• rengia reikalingus dokumentus, sutikimų formas;
• prižiūri kaip laikomasi teisės aktų;
• įspėja apie galimas grėsmes ir reikalingus atnaujinimus;
• padeda paskirti tinkamą atsakingą asmenį įmonėje, suteikia jam reikiamas teisines konsultacijas.

Šiandien, kai asmeninės informacijos tema itin jautri, pravartu dairytis kontoros, sukaupusios įvairių patirčių bagažą tiek lokaliu, tiek tarptautiniu mastu. Pravartu investuoti į partnerius, patyrusius duomenų apsaugos ginčų srityje.

Apie visas teisės specialistų teikiamas paslaugas bei naudas galite sužinoti čia: motieka.com.

Kodėl svarbu užtikrinti, kad būtų laikomasi Reglamento?

Šio Reglamento įgyvendinimas nėra pasirinkimas, tai kiekvieno atsakingo verslo pareiga. Nepakanka gauti sutikimo tvarkyti asmens duomenis ar į internetinę svetainę įkelti „slapukų“ politikos gaires. Tai tik viena maža dalis, kurią reikia įgyvendinti, tam, kad atitiktum Reglamento reikalavimus. Ekspertai įvardija kelias esmines priežastis, kodėl svarbu rimtai žiūrėti į asmeninės informacijos saugą:

1. verslui taikomos baudos;
2. atsakingos įmonės įvaizdis;
3. konkurencinis pranašumas.

Gali būti, kad kelis metus renkate informaciją apie klientus iki galo nesusipažinę su Reglamentu ir specifiniam verslui aktualiais jo niuansais. Vis dėlto, tikėtina, kad tai laikina sėkmė ir galiausiai teks sumokėti pirmąją baudą. Tačiau specialistai dėmesį atkreipia ne tik į finansinius nuostolius – juk nesaugi įmonė gali negrįžtamai susigadinti savo reputaciją ir vieta užleisti patikimiau atrodantiems konkurentams.

Dažnos Reglamento interpretavimo klaidos

Teisininkai teigia, kad neretai nukenčia verslas, savitai interpretuojantis įstatymus ar ignoruojantis ne iki galo suprastus Reglamento reikalavimus.

Taip pat neretai užmirštama, jog tie patys ES piliečių asmens duomenų saugos reikalavimai galioja net kai įmonė įsteigta už ES ribų arba tvarko duomenis ne ES šalyse.

Vis dar kyla klausimų? Atminkite, investicija į tvirtą teisinį pamatą bei klientų saugumą – investicija į didesnį pelną, sėkmingus projektus ir net profesionalesnį įvaizdį.

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.