Jau seniai noriu būti psichologe
0 (0)

Klausimas:

Sveiki. Man 15 metų. Jau seniai noriu būti psichologe, padėti žmonėms, juos išklausyti ir patarti, todėl ateityje stengsiuosi tai įgyvendinti. Tačiau net nežinau, nuo ko pradėti, ką mokintis, ką man reikia žinoti. Patarkite man. Aš dar jauna, bet jau dabar noriu pradėti save ruošti šiam darbui.

Mergaitė Mergaičiukė

Atsakymas:

Sveika, Mergaite. Smagu dar kartą įsitikinti, kad jauni žmonės žino, ko nori iš gyvenimo. Dar garsusis filosofas Aristotelis teigė, kad žmogus yra tikslo siekianti būtybė. Taigi, iškeldama sau ateities tikslą, Tu dar kartą patvirtini savo ir mūsų visų vieną iš žmogiškumo bruožų.

Dar smagiau žinoti, kad kažkas siekia papildyti mūsų profesinę bendruomenę ir svajoja apie psichologo darbą. Nesvarbu, kad esi dar labai jauna – svarbiausia šiame pasaulyje yra ne tai, kur esame dabar, o tai, kur norime būti, ko norime pasiekti, ko norime išmokti, kurioje srityje realizuoti save. Taigi, eini teisinga linkme.

Tad nuo ko pradėti, siekiant psichologo profesijos? Nuo atsakymo į patį paprasčiausią klausimą: kodėl aš noriu būti psichologe? Kas manyje skatina ar generuoja šį norą? Tai yra labai svarbus klausimas, nes jei siekiame tikslo, visų pirmą turime įsitikinti, kad tas tikslas yra tikras. Atsakymų į šį klausimą gali būti daug ir įvairių: pašaukimas, profesijos socialinis įvaizdis, paslaptingumas, noras pažinti save ir kitus, tam tikri stereotipai ir t.t. Jų svarbą pailiustruosiu pavyzdžiu. Viena kolegė savo studentams visada užduoda šį klausimą. Didžioji dalis atsakymų dažniausiai būna panašūs į tą, kurį Tu paminėjai savo laiške: noras padėti žmonėms. Ir tada ji užduoda kontrolinį, gana žiaurų klausimą: ar ilgai norėsite padėti žmonėms, dirbdami už minimalų atlyginimą, o namuose turėdami vėžiu sergančią mamą, tris vaikus ir alkoholiką sutuoktinį?

Koks būtų Tavo atsakymas? Jeigu teigiamas, reiškia – Tavo tikslas yra tikras. Jei kitoks – galbūt Tavo siekiui realizuoti tiktų kitoks darbas. Atsakymo į šį klausimą radimas ir yra ruošimasis būsimam psichologo darbui. Jį rasti nėra lengva. Tačiau manau, kad Tau pavyks. Atsimink – tik Tu esi savo gyvenimo šeimininkė.

Psichologas
Arūnas Norkus

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Anonimas parašė:

    aaaa

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.