Kaip nustoti pataikauti ir kodėl verta tai daryti?
5 (2)

Asociatyvi portalo foto. Wayhomestudio / Premium license

Kurti lygiavertį santykį su kitu žmogumi nėra lengva, ypač jei didžiąją gyvenimo dalį esame įpratę stengtis įtikti, nuolaidžiauti, t.y. jei elgaimės kaip žmonių malonintojai. Visgi supratus nuostolingus tokios elgsenos padarinius, ilgalaikės perspektyvos prasme, pokyčiai gali prasidėti nuo įsitikinimų apie save ir santykių su kitais žmonėmis peržiūros.

Štai kelios svarbios mintys apie santykius, kurių dažnai nepaisome, jei pavirtome nuolatiniais nuolaidžiautojais ir žmonių malonintojas:

  1. Kitų žmonių emocijos nėra tavo atsakomybė.
  2. Tavęs nenustos mylėti, jei tu pasakysi „ne”.
  3. Tu pirmiausia esi atsakinga(-s) už save, už savo emocijas, savo poreikius.
  4. Jei nuolat atsisakysi savęs dėl santykių, galiausiai tu tuos santykius sugriausi, nes jie bus per daug skausmingi.
  5. Tu esi pakankama(-s) toks, kokia(-s) esi, kad tave mylėtų tau nereikia atsisakyti savęs.
  6. Konfliktas nėra santykių pabaiga. Tik kalbant ir diskutuojant galima sukurti stiprius santykius.
  7. Ribų turėjimas yra sveikų santykių dalis.

Pagalvokite, kokiais įsitikinimais Jūs vadovaujatės santykiuose. Ar jie padeda ar trukdo kurti lygiaverčius, tvirtus santykius? Ar jie padeda jaustis gerai?

Emocijos santykiuose yra labai svarbus komponentas, santykiuose mes tenkiname savo psichologinius poreikius: meilės, priėmimo, pripažinimo, saugumo ir kt. Tačiau jei dažnai jaučiate kaltę, gėdą, baimę ar pyktį, tada greičiausiai santykiai nėra lygiaverčiai. Stebėkite savo emocijas, jos padės susigaudyti, kokie yra santykiai, ar per daug netapote atsakingas už kito žmogaus emocijas.

Tada pereikime prie savo elgesio keitimo. Čia reikia keliauti mažais žingsneliais, su pagarba ir atjauta sau, o ne su perdėtu spaudimu viską iš esmės keisti. Keletas būdų, ką galima pradėti praktikuoti:

  • Palaukti. Ne iškart sutikti su kito žmogaus prašymu ar pasiūlymu. Prieš tai duoti sau laiko pamąstyti, nes automatinis žmonių malonintojo atsakymas visada būtų „taip”. Galite savęs paklausti: „Kiek laiko užtruks pagalba ar veikla”, „Ar aš tikrai noriu, tai daryti?”, „Ar aš turiu, tam laiko?”, „Kiek man tai sukels streso?”.
  • Gerbkite save. Nesiteisinkite ir neatsiprašinėkite, jei pasakėte „NE”. Jūs neprivalote kitiems žmonėms aiškintis, kodėl… Pasakymas „NE” yra pakankamas. Jei teisinsitės, kiti žmonės gali priimti tai, kaip vietą Jus paspausti ir įkalbėti pakeisti sprendimą.
  • Lygiavertiškumas. Stebėkite ar kiti nesinaudoja Jūsų gerumu. Lengviausia pagalbos prašyti to, kuris nesako „ne”. Santykiai turi būti lygiaverčiai, kiek duodate, panašiai turite gauti ir iš kito žmogaus.
  • Nuolatinė savityra. Kelkite savo asmeninio tobulėjimo tikslus, susirašykite savo prioritetus ir planuokite laiką tik sau ir savo pomėgiams. Taip bus lengviau išlaikyti balansą tarp savo poreikių tenkinimo ir bendravimo su kitais žmonėmis. Nuolats savęs klauskite: „Kaip aš norėčiau, kad būtų?”.

Parengė Gintarė Jurkevičienė | psichologijoscentras.lt | facebook | instagram
Psichologė-psichoterapeutė

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.