Lagom – tvaraus ir harmoningo švedų gyvenimo dėsniai
0 (0)

Taylor Simpson / Unsplash

Harmoningas gyvenimas yra kiekvieno mūsų natūralus poreikis. Tiems, kurie mėgsta pasmalsauti, kaip gyvenimo laimę kuria skirtingų šalių gyventojai, leidykla VAGA jau yra išleidusi tokias knygas kaip „Japonizmas“, „Kaizen“ ar „Laimingo gyvenimo atlasas“. Šįkart skaitytojams skiriama dar viena naujiena laimės tema. Knyga Lagom net neišėjus iš namų, leis pasinerti į švedų laimingo gyvenimo kūrimo paslaptis.

Knygos ir tinklaraščio „My Scandinavian Home“ autorė Niki Brantmark, su šeima gyvena Švedijoje ir dalinasi jaukiais, subtiliais bei praktiškais patarimais apie tai, kaip šioje šalyje žmonėms pavyksta kasdienybę paversti maža švente: Lagom (tariama la-gom) – visa apimanti koncepcija, giliai įsišaknijusi švedų psichologijoje. Lagom dažnai laisvai verčiama kaip „visko su saiku“, „pakankamai“, nei per daug nei per mažai“, reiškia pusiausvyrą, kuri tinka būtent jums. Vanduo gali būti lagom šiltas. Galite turėti lagom darbų. Kelnės – lagom tikti. Šis žodis vartojamas kone bet kokiame kontekste, dar ir dėl to – toks žavingas. Manoma, kad žodis lagom kilo iš vikingų laikų, o šaknį perėmė iš frazės laget om (aplink būrį). Pasakojama, kad senovėje dubuo ar ragas su midumi keliaudavo iš rankų į rankas ratu ir kiekvienas turėdavęs gurkštelėti „saikingai“, kad gėrimo užtektų ir kitiems.“

Susipažinę su švedų gyvenimo filosofija, aiškiai pajusite, kad norėdami gyventi laimingai, neturite užkariauti viso pasaulio, tapti įžymūs. Nereikia ir gausybės pinigų banko sąskaitoje. Svarbiausia – sulėtinti tempą ir apsidairyti aplink. „Sąmoningai ieškodami būdų paprasčiau, patogiau gyventi, palaikyti pusiausvyrą (rasti tobulumą netobulame pasaulyje), jūs ne tik atsikratote įtampos, jūs numetate ją ir nuo kitų pečių. Ir kartu gaunate daugiau laiko, kuris šiais laikais yra pats brangiausias.“

Darnos kūrimo koncepcija švedų bendruomenėje labai plati: prasidedanti šeimos gyvenime, tęsiasi santykiuose su draugais ir išplėtojama globaliai – kreipiant dėmesį į opiausias pasaulio problemas. „Gyvename pasaulyje, kuriame visi su visais susieti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, kur tiek daug darbų ir reikalų, tad ar nebūtų nuostabu, jei visi šiek tiek sulėtintume tempą, leistume dienas, kuriose mažiau streso ir daugiau erdvės mėgstamiems dalykams ar veikloms? Ar tai būtų darbas ar poilsis, šeima, ar santykiai, atostogos, šventės, interjero sprendimai, ar draugiškas planetai gyvenimo būdas, švedai jums kartos, kad geriausia yra tada, kai nei per daug, nei per mažai, o saikas – labai svarbu“ – pabrėžia tinklaraštininkė.

Pateikiame kelis paprastus švedų įpročius, kurie padės kurti bendruomenišką dvasią tarpusavyje ir tausoti aplinką:

Galvokite apie kitus. Savanoriaukite. Visi lyg ir suprantame, kad savanorystė – puikus būdas bendruomenei atiduoti kažką mainais. Vyrauja įsitikinimas, kad dalyvauti savanoriškoje veikloje gali tik, jei turi daug laisvo laiko, tačiau savanorysčių būna įvairių. Laiko gal ir neprireiks tiek daug, tačiau jausite pasididžiavimą savimi. Pavyzdžiui, pasiūlykite pagalbos ranką vaikų sporto klubui, padėkite vietinei labdaros organizacijai, ar užsiregistruokite į pagalbos grupę bibliotekoje.

Darykite gerus darbus. Pasiskolinę knygą iš bibliotekos, palikite joje mielą raštelį kitiems, ranka parašykite ir išsiųskite laišką draugui, ar nešiokitės papildomą lietsargį, kad lyjant pagelbėtumėte tam, kuris jo neturi.
Rinkitės saikingą apsipirkimą. Nešvaistykite pinigų dar vieniems naujiems marškinėliams. Puoselėkite minimalizmą. Neatmeskite galimybės įsigyti dviratį ar muzikos instrumentą iš antrų rankų. Užuot pirkę dovaną draugui – pasitelkite kūrybingumą ir padarykite ją patys. Tegul tai bus kas nors paprasto, bet nuoširdaus.

Gerbkite gamtą. Palesinkite paukščius: įberkite maisto į lėkštę, padarykite lesyklą, ar pagaminkite sėklų pyragą. Rinkitės kuo įvairesnę vietinės kilmės augmeniją. Laukinę gamtą prisikvieskite savo sode augindami skirtingus medžius ir krūmokšnius. Raskite vietos nedideliam tvenkiniui ar tiesiog indui su vandeniu, kuris taps atgaiva varlėms ar paukščiams. Sumeistraukite vabzdžių viešbutį.

Taupykite vandenį ir energiją namuose. Užsukite čiaupą. Sumažinę vandens tėkmę, kol valotės dantis ar skutatės, per minutę sutaupote iki 6 litrų vandens. Dušui skirkite penkias minutes. Vidutinei voniai pripildyti reikia apie 260 litrų vandens, o penkių minčių dušui – maždaug nuo 37 iki 94 litrų. Mažesnės srovės dušo galvutė ir maudynės duše ilgiausiai penkias minutes, sumažins suvartojamo vandens kiekį 80 procentų. Ištraukite laidus iš elektros lizdų nakčiai. JAV energijos ministerijos duomenimis, 75 procentus elektros energijos namų ūkio prietaisai išeikvoja nenaudojami. Nejunkite džiovyklės. Padžiaukite skalbinius ant virvės sode arba ant išlankstomos džiovyklės namuose. Nenaudojant elektros energijos, drabužiai tarnaus kur kas ilgiau.

Švieskite kitus. Kalbėkite. Skleiskite žinią šeimai ir draugams. Tegul jūsų vaikai žino, kokia svarbi yra sąmoninga pagalba kitiems bei kodėl būtina tausoti neatsinaujinančius žemės išteklius.

Knygoje Lagom rasite ir daugiau praktiškų, kasdienybėje lengvai pritaikomų patarimų, kaip taupyti energijos išteklius ir gyventi tvariau. Be to, nemažai sužinosite apie švedų kultūrą, bendravimo, švenčių ir dovanų etiketą, laisvalaikio leidimo būdus. Galbūt, knyga paskatins prisiminti, jog nauja dažnai yra pamiršta sena. Spalvingos ir jaukios nuotraukos padės atsipalaiduoti, pasvajoti po įtemptos dienos. Ir, žinoma, – sužinosite ne vieną švedų kalbos žodį, kuris apibūdina jaukius ir džiaugsmo teikiančius gyvenimo reiškinius.

Lagom nesiūlo atsisakyti gyvenimo malonumų; kaip tik kviečia džiaugtis viskuo su saiku – sveikai harmoningai. Eksperimentuodami su lagom ir padarę subtilių pokyčių kasdieniame gyvenime, ne tik pajusite didesnę pusiausvyrą, bet ir patirsite daugiau ramybės, pasitenkinimo.“

Lagom: švedų laimingo ir harmoningo gyvenimo menas, iš anglų kalbos vertė Agnė Puzauskaitė, Leidykla VAGA, 2020

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.