fbpx

Noriu džiaugtis gyvenimu, tačiau sunku pritapti
0 (0)

sunku-pritapti

„Mystic tree”, Catrin Welz-Stein

Klausimas: Laba diena, šiuo metu išgyvenu tokį nelengvą laikotarpį, atrodo gyvenu ne tokį gyvenimą, kokio norėčiau ir nežinau kaip jį pakeisti. Baigiau studijas, dirbu darbą pagal specialybę, tačiau vis dar sunku pritapti. Atrodo galiu džiaugtis ir gyventi, bet kažkodėl džiaugsmo nejaučiu, vis gyvenu su kažkokiu nerimu. Turiu draugą, su kuriuo draugauju beveik dvejus metus, tačiau gėda pripažinti tai, kad kiekvieną dieną mintys nuklysta galvojant apie kitą vaikiną. Aišku būtų paprasčiausia palikti draugą ir viskas, tačiau esu toks žmogus, kuris mažiau galvoja apie save, nenoriu ir bijau sudaužyti draugo širdį. Nebežinau ką daryti, noriu džiaugtis gyvenimu, tačiau pastaruoju metu esu liūdna ir gyvenimas džiaugsmo neteikia, gal būt turite kokį patarimą kaip sau padėti? Ačiū už Jūsų kantrybę.

Monika, 23

Atsakymas: Labas Monika, dėkoju Tau už laišką ir pasitikėjimą mumis. Džiaugiuosi, kad net ir būdama tokioje padėtyje, kuomet dėl savo gyvenimo jauti nerimą ir praradai džiaugsmą, radai savyje jėgų ieškoti sprendimų. Tai, kad parašei mums rodo, kad ieškai galimybių į šviesesnį rytojų.

Savo laiške rašai, kad gyveni ne tokį gyvenimą, kokio norėtum. Ar galiu tavęs paklausti, o kokio gyvenimo norėtum? Kas įprasmintų tavo gyvenimą? Tikėtina, kad atsakiusi sau į šiuos klausimus, būtų pirmieji Tavo žingsniai link savo gyvenimo keitimo. Ko nori iš savo gyvenimo, ir kas Tau grąžintų gyvenimo pilnatvės jausmą, niekas negali pasakyti, tik Tu pati. Gyvenimas yra trumpas, todėl noriu tave padrąsinti daryti ir veikti tai, kas tau suteikia džiaugsmo. Rekomenduoju padaryti veiklų sąrašą, kurias mėgai veikti, kurios suteikė Tau pilnatvės jausmą, o taip pat ir įtraukti veiklas, kurios Tavo manymų, tave džiugintų ir žinoma kasdien jas įgyvendink.

Taip pat noriu Tavęs paklausti, kada prasidėjo Tavo liūdesys ir gyvenimas nebeteikė džiaugsmo? Prisimink dieną, momentą, įvykį ir pan. Radusi priežastį (-is), kas paskatino šiuos nerimo ir liūdesio jausmus, gali jas pašalinti ir tai gali būti dar vienas žingsnis link tokio gyvenimo, kokiu galėtum džiaugtis.

Tavo laiške jaučiu dar vieną tau nerimą keliantį klausimą, tai santykiai su draugu. Vienas svarbiausių santykių momentų yra kalbėjimas. Kalbėkite apie tai, kas tarp jūsų vyksta, apie tai kas jums malonu ir nemalonu, ko tikitės iš santykių, ko trūksta, ką jaučiate. Tylėjimas niekada neišspręs santykiuose kylančių sunkumų. Tačiau savo laiške rašai, kad paprasčiausia būtų palikti draugą, tačiau bijai sudaužyti jam širdį. Siūlyčiau Tau pagalvoti, ar draugystė iš gailesčio gali tęstis ilgai, jei Tu nuspręsi likti su draugu tik gailėdama jo, ar netaps nelaiminga ir Tavo antra pusė, kuri net neabejoju, anksčiau ar vėliau pradės jausti, kad Tu galvoji ne tik apie jį. Tokiuose santykiuose ims kauptis nuoskaudos, o jums abiem gali atsirasti nuolatinis nepasitenkinimo jausmas, kuris gali santykiuose iššaukti vis dažnėjančius konfliktus. Santykiai gali išsilaikyti jei juos stengsitės išsaugoti abu, kitaip jie pasmerkti žlugti.

Nepamiršk ir tai, kad bet kokiems naujiems pokyčiams reikalingas tam tikras laikas, būk kantri. Nuoširdžiai linkiu Tau Sėkmės.

Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.