Odontologų baimė – kaip ją padėti įveikti vaikams?
0 (0)

Baimė – normalus, natūralus reiškinys, kuris kyla iš savisaugos instinkto. Šis jausmas gali kilti tiek suaugusiems, tiek vaikams. Ypač kai šiuo atveju kalbame apie nemalonių burnos ertmės problemų gydymą. Vis dėlto, vaikai dėl tam tikrų priežasčių dažniau ir intensyviau jaučia odontologų baimę. Toliau – apie galimas to priežastis ir sprendimo būdus, kurie gali sumažinti nerimą ir baimę dėl artėjančio apsilankymo profesionalioje klinikoje.

Baimės atsiradimo priežastys

Nesvarbu, ar atliekama dantų apžiūra, ar intensyvesnė procedūra, pavyzdžiui, dantų kanalų gydymas, vaiko baimės lygis – vienodas. Šį nemalonų jausmą gali sukelti kelios priežastys:

• nemaloni patirtis;
• informacijos stoka;
• juntamas šeimos narių nerimas;
• netinkamas tėvų kalbėjimas.

Vaikas, eidamas į gydymo įstaigą, dažniausiai net nenutuokia, kas jo laukia, o dėl šios nežinios ir kyla baimė. Šis jausmas sustiprėja dar labiau, jei jie pajaučia artimųjų nerimą. Šios neigiamos emocijos itin lengvai persiduoda vaikams. Žinoma, netinkamai pasirinkti žodžiai bandant pasikalbėti su vaiku gali dar labiau pabloginti vaiko savijautą. Todėl svarbu išmokti perduoti informaciją tinkamai.

Tačiau viena iš pagrindinių baimės priežasčių – ankstesnė nemaloni patirtis. Norint šios išvengti, svarbu pasirinkti patyrusius savo srities specialistus. Profesionali klinika, kurioje dirba kvalifikuoti ir patyrę odontologai, užtikrins sklandų gydymą, atsakys į visus rūpimus klausimus ir nuramins vaiką. Ieškote klinikos, kuri turėtų patirties ir žinių dirbant būtent su mažaisiais pacientais? Puikiu pasirinkimu galėtų būti Ozo klinika.

Procedūroms nusiteikti padėsiantys būdai

Dantų apžiūros ar gydymo, visgi, nepavyks išvengti. Prieš apsilankydami odontologo kabinete, galite imtis veiksmų namuose. Sumažinti mažųjų nežinomybės baimę galima keliais būdais, pavyzdžiui:

Pozityviai kalbant. Vaikui uždavus klausimą, svarbiausio jo neįbauginti, o pozityviai nupasakoti galimos procedūros eigą. Be to, patariama nevartoti tokių žodžių kaip „neskaudės“. Šie žodžiai neretai suveikia priešingai ir atsiranda mintys apie skausmą. O dar blogiau, jeigu nuėjęs vaikas minimalų skausmą pajaus – tuomet liks nemaloniai apgautas.

Pasitelkiant kūrybiškumą. Tam, kad vaikui padėtumėte įsivaizduoti pirmojo vizito vaizdą, galite pasitelkti žaidimus. Imituokite apsilankymo odontologijos kabinete žaidimą: pastatykite kėdę, išdėliokite dantų priežiūros priemones ir leiskite vaikui atsisėsti, pasijusti lyg klinikoje, galite kartu „gydyti“ žaislus. Net ir žaisdami su žaislais, stenkitės apsilankymą pas gydytojus vaizduoti kaip įprastą, natūralią procedūrą, neakcentuokite skausmo, baimės.

Rodant tinkamą pavyzdį. Visos šeimos turi tam tikras tradicijas, ritualus, taisykles ir, žinoma, kasdienius įpročius. Tam, kad vaikas suprastų, kodėl reikia prižiūrėti dantis, tėvai turi rodyti tinkamą pavyzdį. Juk vaikai atkartoja tėvų veiksmus, todėl būtina ugdyti įprotį tinkamai prižiūrėti dantis. Tuomet ir vizitas pas profesionalus neatrodys neįprastas.

Tai vos keli efektyvūs sprendimo būdai. Atsižvelgę į savo vaikų baimes, galiausiai, įpročius, galite sugalvoti daugiau efektyvių baimės ir nerimo mažinimo būdų. Apgalvokite, kokias patirtis turėjote patys ir ką norėtumėte perduoti vaikui. Svarbiausia, neįbauginti vaiko ir nesuteikti tuščių vilčių netinkamais žodžiais, kurie sukeltų dar nemalonesnius jausmus ir patirtį gydytojo kabinete.

Taigi, emocinis vaiko paruošimas namuose – ne ką mažiau svarbus nei gydytojo profesionalumas, gebėjimas susikalbėti su baimės apimtais pacientais. Žinoma, odontologijos klinikos pasirinkimas itin svarbus, nes nuo to priklauso vizito patirtis. Svarbiausia rodyti tinkamą pavyzdį ir paprastai, kantriai papasakoti apie gydytojų naudą ir teigiamą poveikį dantims, sveikatai.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.