fbpx

Paslaugų kokybę Vilniaus savivaldybė vertins per emocijas
0 (0)

Kaip jaučiatės atėję į Vilniaus miesto savivaldybę ir kokios nuotaikos išeinate – nuo šiandien savivaldybės svečių emocijų pokyčius matuoja Vilniaus miesto savivaldybės ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) ROCK projekto komanda. Sostinės pagrindiniame paslaugų centre Konstitucijos pr. 3 įrengti 4 jutikliai, fiksuojantys lankytojų fiziologinius duomenis prie pagrindinių įėjimų į pastatą.

„Pilotinio projekto metu bus ne tik naudojami emocijas fiksuojantys jutikliai, bet specialiais algoritmais apdorojus nuasmenintus duomenis bus siekiama suprasti, kaip savivaldybėje teikiamų paslaugų kokybė susijusi su bendra čia esančių darbuotojų, miestiečių bei miesto svečių emocine būkle ir kaip ją lemia žmogų supanti aplinka ir pojūčiai. Tokie tyrimai pasaulyje nėra naujovė, tačiau tobulinant jų atlikimo metodus jie vis tiksliau leidžia realiai išmatuoti, kaip teikiamos paslaugos susijusios su nuotaikos pokyčiu, ir stebėti, kaip sprendimai sukurti laimingesnę aplinką pasiteisina praktiškai“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės administracijos patarėja IT klausimais, ROCK projekto darbo grupės narė Eglė Radvilė.

Tyrimas skirtas padėti savivaldybei susikurti patogesnę, geriausiai gyventojų ir miesto svečių poreikius atitinkančią aplinką ir pasiūlyti tikslesnį paslaugų spektrą. Taip pat svarbu bus sužinoti, kokie veiksniai daro įtaką žmonėms (darbuotojams, klientams, interesantams, lankytojams, svečiams ir kitiems), apsilankiusiems savivaldybės pastate, kaip keičiasi jų emocijos išeinant.

Specialios įrangos pagalba bus fiksuojamos asmenų, patenkančių į vaizdo stebėjimo lauką, emocijos (linksmas, nuliūdęs, piktas, nustebęs, pasibaisėjęs, pasišlykštėjęs, neutralus būvis; taip pat valentingumas ir sužadinimas), afektines būkles (nuobodulio, susidomėjimo ir painiavos), fiziologinius duomenis: vidutinė praeivių sudėtis pagal lytį ir amžiaus grupes, pulsas, kvėpavimo dažnis.

Unikalaus ROCK projekto Vilniaus komanda savo sprendimais jau ne kartą nustebino ne tik kolegas iš kitų Europos miestų. Sostinės gyventojai ir svečiai turėjo galimybę jutiklius išbandyti esamuoju laiku – jų emocijomis, atspindėtomis spalvomis, buvo apšviestas Trijų Kryžių paminklas per sostinės gimtadieniui skirtą šviesų festivalį. Tuo komanda neapsiriboja – toliau plečia šio projekto panaudojimo sritis, o naujausia iš jų – sostinės teikiamų paslaugų kokybės matavimas.

Jau daugiau nei dvejus metus įgyvendinamo ROCK projekto komanda tiki, kad naudojant neuroanalitikos sistemos jutiklius sukaupta nuasmeninta informacija ateityje galėtų praversti ne tik miesto planavimo specialistams ar vertinant savivaldybės paslaugų kokybę, ja galėtų pasinaudoti kuriantys individualizuotas paslaugas verslo atstovai. Šie duomenys galėtų padėti ieškant sprendimų, kaip suaktyvinti tam tikras Senamiesčio vietas ar kokioms žmonių grupėms ir kokiu metu geriausia siūlyti vienas ar kitas paslaugas.

Šiuo metu jau kuriama skaitmeninė programa, skirta vilniečių laimės rodikliui suskaičiuoti. Pirmieji bandymai pavyko – realiu laiku kas tris sekundes skaičiuojama vidutinė 6 miesto vietų laimės išraiška. Taip pat artimiausiu metu bus galima pamatyti ir paskutinių metų, mėnesių, dienų bei valandų (pagal dienos cirkadinį ciklą) vidutinę, 6 miesto vietų žiemos metus ir 8 vietų vasaros laikotarpiu, laimės išraišką.

Pastaba: Visi tyrimo metu surinkti duomenys yra nuasmeninti ir nepažeidžia bendrojo duomenų apsaugos reglamento ir kitų asmens duomenų apsaugą reglamentuojančių teisės aktų. Vaizdo stebėjimo įrangos perduodamas vaizdas nėra įrašomas.

Projektą įgyvendina Vilniaus miesto savivaldybė kartu su VGTU mokslininkais.

Nuoroda į informaciją apie Jūsų asmens duomenų tvarkymą: https://vilnius.lt/lt/savivaldybe/asmens-duomenu-apsauga/laimes-indekso-matavimas/
Nuotraukos – Kastyčio Mačiūno

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.