fbpx

Turiu draugę, ji nuolat apipila mane brangiomis dovanomis
0 (0)

Geros-draugesKlausimas:

Laba diena,
daug metų kenčiu nuo draugystės. Nesuprantu žmogaus elgesio. Mane tai skaudina.
Turiu tokią draugę. (Nors nebežinau ar tai draugė.) Ji yra gydytoja odontologė. Daug dirba. Uždirba taip pat daug. Neprisileidžia arti savęs žmonių. O mane lyg ir prisileidžia. Bet, kaip čia pasakius. Reikalas tas, kad ji nuolat švaistosi brangiomis dovanomis. Nei iš šio nei iš to, pareikšdama kad „tai tik pinigai” ima ir duoda pinigų. Pasakiusi „tau reikia”.
Pati esu buhalterė. Užsidirbu tiek, kad pajėgiu išlaikyti savo šeimą. Esu vieniša (išsiskyrusi), auginu dvi dukras. Viena būsima pirmokė, o vyresnioji jau būsima antrojo magistrantūros kurso studentė. Mes gyvename kukliai, nuomojamės butą, bet mums viskas gerai.
Kelis kartus bandžiau nuo tos savo draugės nutolti, bet man nepavyko. Ji vis mane prisišaukia. Paskutinį kartą atėjau pas ją, kai jai buvo diagnozuota depresija. Skundėsi kad nieks jos nesupranta, nemyli, ji niekam nereikalinga. Nors turi tvirtą šeimą, normalų vyrą ir tris vaikus.
Po savo tiesioginio darbo, lekiu pas ją valyti patalpų. Žinoma, ji man už tai sumoka. Nors kiek kartų prašiau jos to nedaryti, bent jau tol kol ji neatlygintinai gydo mano vaikams dantis. Ji jokiu būdu neima iš manęs pinigų. Kiek kartų prašiau jos taip nesielgti. Nieko negirdi. Girdi tik save.
Paskutinis lašas perpildęs mano kantrybės taurę yra šis:
Besikalbėdama su ja, paskiau kad buvau mieste, ir kad ieškojau sofos-lovos. Juokais pasakiau kad nebeturime ant ko miegoti. Ir ką jūs manote? Išgirstu, kad aš tuoj pat privalau nusipirkti sofą ir kad ji man duos tam reikalui pinigų. Žinoma aš atsisakiau priimti iš jos pinigus. Padėtis nėra tokia tragiška, kad aš dabar extra pulčiau pirkti tą nelemtą sofą. Taigi, po kelių dienų, skambina mano draugė ir kviečia mane ateiti pas ją išgerti kavos. Aš atsisakiau. Pakviečiau ją ateiti pas mane. Nes aš šiuo metu dirbu namuose, taigi galiu pagaminti ir pietus. Atėjo. Papietavome, atsigėrėme kavos. Prieš išeidama, mano draugė, tėškė ant šaldytuvo 500 litų, pasakydama, kad tai pinigai sofai, ir išėjo.
Mane galutinai užmušė. Kelinta diena neberandu sau vietos. Mane ši jos primetama valia, tiesiog labai skaudina. Jaučiuosi labai prastai.
Matau tik vieną išeitį. Šią draugystę reikia baigti.
Aš taip pat sirgau depresija. Ir jos nesigydžiau. Buvo diagnozuota vidutinio sunkumo depresija. Ir jaučiu, kad vėl ne už ilgo teks kreiptis pas specialistus. Nes per ašaras kelio nebematau. Ačiū.
Pagarbiai,
Ineta (vardas pakeistas)

Atsakymas:

Laba diena, Ineta.
Gerai, kad ryžotės nebekentėti viena ir nusprendėte pakeisti šią Jums nemalonią situaciją.

Natūralu, kad iš draugų mes paprastai tikimės supratimo, palaikymo, nuoširdumo, o ne veiksmų, kurie mus verčia jaustis blogai. Iš to, ką rašote laiške, panašu, jog Jūsų draugė elgiasi savanaudiškai, stengdamasi kompensuoti savo blogą savijautą santykiuose su kitais žmonėmis. Rašote, jog ji skundžiasi, kad niekas jos nemyli, ji niekam nereikalinga. Tad duodama Jums pinigų ji bent kažkiek užpildo šį reikalingumo jausmą, nes yra įsitikinusi, jog daro Jums gerą darbą. Tačiau ji ignoruoja Jūsų pastabas ir negirdi, jog Jūs dėl tokio jos elgesio jaučiatės blogai. Galbūt ji ir daro visa tai tik su gerais ketinimais (tiek Jūsų, tiek savo atžvilgiu), tačiau tai nereiškia, kad Jūs turite kentėti ir pasiaukodama toliau priiminėti jos pinigus vien tik tam, kad Jūsų draugė jaustųsi kažkam reikalinga.

Sąžiningiausias ir tiesiausias kelias būtų atvirai ir be užuolankų pasikalbėti su drauge ir išsakyti kaip jaučiatės dėl jos tokio elgesio. Supratau, kad jau bandėte tai daryti. Manau, verta pabandyti dar kartą, „nevyniojant į vatą“, išdėstyti savo poziciją, pasakyti, jog Jūs bendraujat su ja ne dėl pinigų, ir kad jos nuolatinis finansinis rėmimas verčia Jus jaustis labai blogai, ir kad jei ji nesupras ir nenustos taip elgtis, Jūs turėsite nutraukti su ja bendravimą.

Na, o dėl to, jog paūmėjo Jūsų dirglumas ir galvojate vėl kreiptis į specialistus dėl depresijos, tai patariu nelaukti, kol bus blogiau. Jūs esat sumani, nuoširdi moteris, turite dvi dukras, tad mylėkit save ir rūpinkitės savo sveikata.

Jūsų papasakota situacija kažkuo priminė, nors visai netiesiogiai, vieną citatą:

„Jei atsirastų valstybė, kurioje gyventų tik geri žmonės, tikriausiai joje kiltų intrigų, siekiant išvengti valdžios, panašiai kaip dabar varžomasi dėl jos.”
[Platonas. Valstybė. Vilnius: Mintis. 1981, 50 p.]

Linkiu Jums Sėkmės!

Psichologė Rožė Joffė
El.p.: Roza.Joffe@fc.vdu.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Iewa parašė:

    Noreciau suprasti tokia problema, bet nesuprantu. Atleiskit uz tai. Manau sioje situacijoje pati moteris ir yra kalta, arba aiskiai nepasako, kad neims pinigu arba tiesiog verta nustoti nervuotis del tokiu dalyku. Galbut jusu drauge nesuvokia, kad jums reikia kitokios draugystes, jinai jums labai aiskiai pasake „tai tik pinigai”, kodel jus rupinates del jos pinigu. Kaip sakoma mums vis negerai. Duoda negera, neduoda irgi negerai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.