Įgarsinta Vydūno audioknyga „Sveikata, jaunumas, grožė”
5 (1)

Daugelis esame girdėję Vydūno (1868-1953), kaip Lietuvos išminčiaus vardą, tačiau retas kuris skaitėme jo knygas. Viena iš priežasčių – sunkiai skaitomas senovinės lietuvių kalbos tekstas, žodžiai, kurių prasmę sudėtinga atskleisti.

Vasarą Vydūno knyga „Sveikata, jaunumas, grožė“ išleista šiuolaikiniam skaitytojui suprantama kalba. Joje, lyg išsamioje instrukcijoje, neišgydomą ligą – plaučių džiovą – išsigydęs autorius pateikia patarimus aktualiausiais sveikatos ir laimingo gyvenimo klausimais: ką valgyti, kaip judėti, kvėpuoti, kaip mintimis stiprinti sveikatą ir t.t. Lietuvos Sveikuolių sąjungos garbės prezidento Dainiaus Kepenio iniciatyva audioknygą įgarsino režisierius Domininkas Malajavas.

„Jeigu Tave pasiekė ši naujiena, vadinasi eini sąmoningumo keliu, nes ši knyga gali ne tik pagelbėti iš esmės pakeisti gyvenimą, bet ir pasiekti Tavo Sielą. Vydūno raštai net ir dabar nenusileidžia didžiausių pasaulio mąstytojų mintims, o jo patarimai ir šiuo metu gelbėja daugelio žmonių sveikatą. Nors šiandien knygų lentynose dominuoja kitokia literatūra, ši knyga turėtų atsirasti kiekvieno žmogaus gyvenime“, – sako Lietuvos sveikuolių sąjungos garbės prezidento Dainius Kepenis

Vydūnas nebuvo gydytojas, bet ankstyvoje jaunystėje pats įveikęs tais laikais nepagydomą ligą (tuberkuliozę), gerai suprato sveikatos vertę ir, jausdamas pašaukimą tarnystei, siekė dalintis savo patirtimi ir žiniomis. Lietuvos sveikuolių sąjungos prezidentas Simonas Dailidė, jau seniau perskaitęs Vydūno knygą, džiaugiasi galėdamas jos klausyti naujame audio formate: „Vydūnas yra vienas pirmųjų Lietuvoje, pradėjusių kalbėti apie holistinį požiūrį į sveikatą, jis kalba apie laiko patikrintus, nesenstančius dalykus, kuriuos anksčiau ar vėliau labai naudinga išgirsti ir praktiška panaudoti savo gyvenime“.

Habil. dr., gydytojas kardiologas Algimantas Kirkutis filosofą vadina savo gyvenimo guru: „Daugiau kaip 40 metų gydau žmones nuo ligų, o tik šios knygos dėka sužinojau, kas yra sveikata. Ši knyga iš pagrindų keičia dabartinės sveikatos apsaugos paradigmą, kuri yra nukreipta tik į ligos gydymą. Vydūnas įsitikinęs, kad žymiai svarbiau yra rūpintis savo sveikata, ją tausoti ir stiprinti“.

Knygoje, lyg išsamioje instrukcijoje apie žmogų, gali sužinoti ir dabar ypač aktualių patarimų apie tai:
• Ką valgyti;
• Kaip judėti;
• Kaip kvėpuoti;
• Kaip muzikos galia veikia emocinę sveikatą;
• Kaip mintimis stiprinti sveikatą ir kt.

Štai patarimas, aktualus šiuo metų laiku tiems, kam šąla rankos ir kojos: „stovint arba einant palengva įtraukti orą į plaučius ir kartu kuo tvirčiau sugniaužti kumščius bei įtempti kojų raumenis (7 sekundes); įtempus laikyti orą plaučiuose (3 sekundes) ir jį kelis kartus stumti į pilvo ertmę. Orą išleidžiant rankas ir kojas atpalaiduoti (7 sekundes).

Vydūno knygoje patiektos žinios apie žmogaus sveikatą yra lyg mūsų nacionalinis turtas. Sveikata – tai laisvė. Šiandien mes turime galimybę šią knygą klausyti ir moderniu būdu įprasminti laiką vairuojant, tvarkantis buityje ar vaikštant. Informacija pateikiama koncertuotai, genialios įžvalgos pateikiamos paprastai, žmonių suprantama kalba. Tiesa dažniausiai slypi paprastume.

Lietuvos sveikuolių sąjunga seka Vydūno filosofija nuo pat pradžių, todėl sveikos gyvensenos elementai, tokie kaip: vegetarizmas, grūdinimasis, judėjimas ir kt. Jau daug metų taikomi organizuojamose stovyklose, sveikatos mokyklose, paskaitose ir seminaruose.

Kviečiame klausyti: nuoroda.

Gintarė Mockevičienė, www.sveikuoliai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.