Vyrų linija
3 (1)

Asociatyvi portalo foto

Vyrų linijos dėmesys visos Lietuvos vyrams. Prieš tris metus atsirado reali galimybė teikti nuotolinę kompleksinę pagalbą visos Lietuvos vyrams, išgyvenantiems emocines ir psichologines krizes. Iniciatyvą parėmė ir iki šiol remia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija prie LR.

Kauno apskrities vyrų krizių centro Vyrų linijos telefonu 8670 00027 kiekvieną darbo dieną 10-14 valandomis konsultuoja psichologai, psichoterapeutai, priklausomybių konsultantas, teisininkas. Veikia elektroninis paštas pagalbai laiškais. Telefonu pagalbą gali gauti bet kokio amžiaus vyras iš visos Lietuvos, nesvarbu, kurioje savivaldybėje jis gyventų. Vyrų linijos specialistų paslaugos besikreipiantiems vyrams nieko nekainuoja. Vyrų linijos teikiamos nuotolinės pagalbos išskirtinumas – telefonu skambinančius konsultuoja ne apmokyti savanoriai, o kvalifikuoti specialistai. Esant poreikiui, yra teikiama tęstinė pagalba, tai yra, tas pats asmuo gali gauti ne vieną, o tiek specialisto konsultacijų, kiek jam reikia jo būsenai ir situacijai pagerinti. Per pirmus tris metų ketvirčius buvo atsiliepta į kelių šimtų vyrų skambučius.

Visame pasaulyje stebima ilgalaikė tendencija, jog vyrai labiau pasižymi tiek rizikingu, tiek suicidiniu, smurtiniu elgesiu bei priklausomybių rizika. Lietuvos vyrai nėra išimtis ir jau daug metų Lietuvos vyrai blogąja prasme „pirmauja” pagal savižudybių, psichozių, priklausomybių, smurto atvejų skaičių. Vyrų nuostatos ir įsitikinimai dar dažnai jiems patiems užkerta kelią ieškoti būtinos pagalbos, o ir pagalbos vyrams galimybės Lietuvoje didėja tik pastaraisiais metais.

Pasauliui ir Lietuvai susidūrus su pandemija ir jos pasekmėmis, o nuo 2022 m. pradžios prasidėjus karui Ukrainoje, tampa akivaizdu, jog vyrų patiriami sunkumai ir išgyvenamos krizės dar sustiprėjo. Lietuvos vyrai patiria stresą dėl darbo praradimo, finansinių sunkumų, tarpasmeninių konfliktų, agresijos, savižudiškų minčių, priklausomybių, netinkamo streso įveikimo, įvairių netekčių, dėl savo fizinės sveikatos ir kitų priežasčių. Deja, vyrai yra ta visuomenės grupė, kuri dėl įvairių įsitikinimų ir galiojančių stereotipų nėra linkusi kreiptis pagalbos į specialistus.

Situaciją sunkina ir tai, jog didelė dalis teikiamų paslaugų arba yra brangiai apmokamos, arba vyrai baiminasi atskleisti savo tapatybę. Dalis vyrų nežino, kur tos pagalbos apskritai kreiptis. Kiti ieško išskirtinai jiems skirtos erdvės. Nedideliuose miestuose ar provincijoje tokią pagalbą rasti dar sunkiau, o gal jos visai nėra. Todėl didelė dalis vyrų iki šiol renkasi netinkamą emocinių ir psichologinių krizių įveikimo būdą – alkoholį, kitas psichiką veikiančias medžiagas, rizikingai elgiasi. Alkoholio, kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimas problemų nesprendžia, bet sukuria jų dar daugiau – blogėja santykiai, emocinė ir fizinė sveikata, keičiasi artimųjų ir darbdavių požiūris į tokį žmogų. Tai tik didina sunkumus patiriančio vyro būseną, kuri gali vesti į kraštutinumus.

Visgi, dirbdami nuo 2009 m. sausio mėnesio ir teikdami kompleksines paslaugas vyrams, Kauno apskrities vyrų krizių centro specialistai mato, jog po truputį vyrai vis labiau išdrįsta kreiptis pagalbos. Tai džiugina. Ir Vyrų linijos teikiamos kompleksinės paslaugos prie to tikrai prisideda. Svarbu ir toliau didinti kompleksinių paslaugų vyrams prieinamumą, mažinti stereotipų įtaką, atskleisti pagalbos teikiamą naudą. Tai galėtų padėti įveikti emocines, psichologines krizes, gerintų psichikos sveikatą, paskatintų drąsiau kreiptis pagalbos, sumažintų smurto, savižudybių vyrų tarpe skaičių.

Kauno apskrities vyrų krizių centras kompleksines Vyrų linijos specialistų paslaugas visos Lietuvos vyrams planuoja teikti ir 2023 metais. Tokiu būdu prisidės prie visos Lietuvos vyrų emocinės ir psichologinės būsenos ir psichikos sveikatos gerinimo ir paslaugų prieinamumo bet kuriame Lietuvos krašte gyvenantiems vyrams.

Plačiau vyrukrc.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 3]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.