BŪTI GERESNIU UŽ KITUS
0 (0)

Sharon McCutcheon / Unsplash

Ne paslaptis, kad daug žmonių lygina save su kitais ir stengiasi būti geresni. Trokšdami kitus pranokti, visais būdais to siekia — kritika, užgaulėmis, klasta. Jie mėgsta apkalbėti ir sužinoti garsių asmenų bėdas. Kai garsenybė kenčia, ne vienas jaučia pasitenkinimą, kad ir ji ne be priekaištų. Žmonės lygina save su kitais įvairiose gyvenimo srityse – šeimoje, asmeni­niuose santykiuose, darbe ar sporte. Kai kurie vengia tų, kurie at­rodo pranašesni už juos, ir save apsupa mažesniaisiais. Kiti siekia bendrauti su pranašesniais už save, tačiau subtiliai ar tiesmukai stengiasi juos pažeminti. Tai nedraugiškas ir priešiškas santykis su žmonėmis.

Tikriausiai sutiksite, kad lygindami save su kitais, žmonės jaučiasi už juos vertingesni. Dėl to jie yra pasitempę ir išdidūs. Tačiau toks išdidumas nepagrįstai išpučia savivaizdį. Žmogus yra nervingas, įsitempęs, ieško būdų išsaugoti savigarbą. Bendravimas jam yra kova, kuri neteikia pilnatvės ir ramybės. Menkindamas kitus jis neįvertina santykių, aplinkybių, naujų galimybių. Žmogus nesupranta tikrosios savo ir kitų žmonių vertės.

Tuo tarpu tikroji savivertė bendraujant su įvairiais žmonėmis teikia ramybę ir džiaugsmą – tada nereikia savęs lyginti su kitais, kitiems kaišioti pagalių į ratus ir jaustis viršesniam. Tokiu būdu patiriame vienovę ir galime nuoširdžiai dalytis. Pripažindami tikrąją savo vertę kartu pripažįstame ir kitų vertę. Emersonas yra pasakęs, kad kiekviena sodo rožė turi savitą kvapą. Rožė savęs nelygina su kitomis – tik žydi, kaip jai skirta.

Jei Jūs nuolat lyginate save su kitais tam, kad pasijustumėte geriau, tačiau nuo šių varžybų jaučiate įtampą, nerimą ir baimę , kad kiti gali Jus pranogti, štai keletas patarimų:

1. Atpažinkite išdidumo veidus.
a. Surašykite asmenis, už kuriuos jaučiatės pranašesni. Kas jie? Kodėl esate geresni už juos?
b. Surašykite asmenis, už kuriuos jaučiatės prastesni. Kas jie? Kaip jie verčia jus jaustis? Kaip su jais elgiatės?
c. Surašykite asmenis, su kuriais visiškai vengiate bendrauti. Kodėl? Ką apie juos manote ir ką jie mano apie jus? Su savimi būkite sąžiningi. Nustebsite pamatę, kiek daug žmonių išbraukėte iš savo gyvenimo.

2. Nustokite lyginti.
a. Pasirinkite vieną žmogų iš prastesnių už jus sąrašo. Surašykite visas teigiamas jo savybes. Liaukitės lyginti save su juo. Leiskite jam ir sau būti savimi.
B. Pasirinkite vieną žmogų iš geresnių už jus sąrašo. Surašykite visas gerąsias savo ir jo savybes. Argi negalite abu turėti prana­šumų?

3. Susitaikymas.
A. Pakvieskite žmogų, už kurį jaučiatės geresnis, kartu išgerti arbatos. Tuo žmogumi domėkitės per visą susitikimą. Daug nekalbėkite.
Klausykitės ir suteikite jam galimybę atsiskleisti.
B. Tą patį atlikite su žmogumi, kurį laikote geresniu už save. Nuoširdžiai juo domėdamiesi suvoksite, kaip jis nori dėmesio ir pripažinimo, ir kaip nori būti pamatytas ir išklausytas.

4. Kiekvienas yra geriausias.
A. Kai tik pastebėsite, kad jaučiatės už ką nors geresnis, pasistenkite pamatyti to žmogaus gerasias savybes.
B. Pastebėjęs, kad jaučiatės už ką nors menkesnis, užuot ieškojęs jo trūkumų, stenkitės surasti judviejų skirtumų ir gerųjų savo ir jo savybių. Šnekėdamasis su juo domėkitės jo asmenybe ir nuoširdžiai klausykitės. Leiskite pasirodyti tikrajai jo asmenybei. Nepasitenkinkite vaizduotės padariniais.

Psichologė Eglė Biliūnienė | psyconsult.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.