Alytaus dailės mokykla: 35 pasipriešinimo metai
0 (0)

Alytaus-dailes-mokyklaSudarė Redas Diržys ir Asta Stasionytė „Alytaus dailės mokykla: 35 pasipriešinimo metai”
Išleido: Kitos knygos

Knyga adresuojama socialiniams aktyvistams, meno streikininkams, filosofams, psichologams, švietimo darbuotojams ir visiems tiems, kas vienaip ar kitaip yra susiję su pačia Alytaus dailės mokykla.

Tai radikaliai subjektyvizuota vienos meno mokyklos istorija, atskleidžianti mažo rytų Europos miestelio socialinius ritualus, galios žaidimus bei ideologines transformacijas.  Parašyta iš aistros apie fizinį, psichologinį ir dvasinį solidarumą erdvėje, laike ir nuolatiniame prasmės ieškojime.

Bendras vardiklis, kuris apjungia visą knygoje dėstomą medžiagą – pasipriešinimas. Pasipriešinimas medžiagai, nusistovėjusiai tvarkai, sistemai, idiotizmui, menui, valdžiai, sau patiems ir t.t.

Leidinio sudarytojai siekė atskleisti vienos mokyklos transformaciją nuo pradinės idėjos, gemalo iki naujų ir niekam nematytų kūrybinės saviorganizacijos formų.

Atsidavusių mokytojų, mokinių, miesto, šalies ir pasaulio menininkų, aktyvistų, intelektualų palaikoma laisvės sala išlikusi šiandienos dvasiniuose dykrose.

„Šiandien … mus prarijęs individualizmas, šiais laikais propaguojamas, tėra kapitalistinė specializacja ir dvasinis akligatvis.” (50 p.) 

„Menininkas – tai sielos inžinierius… tie, kurie piešia, groja, dainuoja, drožia – mažiausiai nusikalsta.” (58 p.)

„Jau pačioje pradžioje apsisprendėme, kad gerbsime kiekvieno mokytojo autonomiją, kiekvienas privalo dėstyti tai, kuo pats tiki, o jeigu netiki niekuo, tai kaip ir nėra jam čia ką veikti. Tai ir buvo kokybinių pokyčių pagrindas.” (121 p.)

Knygos pagrindu skelbti tekstai:
Apie žmogaus buvimą žmogumi, Alytaus dailės mokykla, Dėsniai, kuriuos puoselėdamas, žmogus auga

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.