Delfinų intelektas nesiliauja stebinti
0 (0)

dolphin-1019615_640

Ko gero, kiekvienas yra girdėjęs apie neįtikėtiną delfinų intelektą, tačiau šie gyvūnai toliau nenustoja stebinti mokslininkų.

Nauji tyrimai parodė, kad delfinai „dainuoja“ savo dar negimusiems mažyliams įsčiose. Seniai yra žinoma, kad jie tarpusavio bendravimui naudoja švilpimo „kalbą“, ir neseniai buvo pastebėta, kad delfinės motinos skleidžia tam tikrus specifinius garsus savo vaisiui likus keliems mėnesiams iki gimdymo bei iki dviejų savaičių po jo.

Pietų Misisipės universiteto mokslininkė Audra Ames iš Jūrinių žinduolių elgsenos ir pažinimo laboratorijos pranešė apie savo atradimus metinėje Amerikos psichologų asociacijos konferencijoje. Ji teigia, kad šis „dainavimas vaikui“ buvo tiriamas ir anksčiau, tačiau naujoji studija nagrinėja, ar toks švilpavimas pasikeičia po jauniklio gimimo.

„Buvo iškelta hipotezė, kad tai yra dalis susipažinimo ir auklėjimo proceso, – aiškino Ames „Live Science“ konferencijoje. – Mes žinome, kad žmogaus kūdikiai įsimena motinos balsą per paskutinį nėštumo trimestrą. Gali būti, kad tai yra kažkas panašaus“.

Mokslininkai Kalifornijos jūriniame aptvare net 80 valandų fiksavo delfinių skleidžiamus garsus (tiek prieš, tiek po gimdymo). Viena iš „mamyčių“ buvo 9-erių metų patelė Mira. Tyrėjai nustatė, kad ji pakeitė švilpavimą prieš gimdymą, tačiau per artimiausius porą mėnesių jį pamažu slopino.

Tyrimas taip pat parodė, kad kiti delfinai šiuo laikotarpiu buvo tylesni bei ramesni. Ames mano, jog taip buvo elgiamasi sąmoningai, siekiant nesugluminti jauniklio ir užtikrinti, kad jis „neišmoks klaidingo švilpavimo“.

Neatmetama galimybė, kad tai yra tarsi tam tikras vardas, suteikiamas vaikui. Taip pirmaisiais gyvenimo mėnesiais yra šaukiamas mažylis ir mokinamas išgyventi klastingose jūros gelmėse.

Parengė technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.