Tapau liguistai pavydi. Patarkite ar jį palikti, ar išsivaduoti nuo itarinėjimų pančių?
0 (0)

poros-santykiai

Dail. Tomek Sętowski

Klausimas: Sveiki, esu pasimetusi. Draugauju su vaikinu 6 metus, kartu gyvenam tik 1 metus. Niekada jo netikrindavau ir per paskutinius metus pasidarė smalsu ar tikrai viskas idealu, kaip man atrodo… Pasirodo klydau ir gavau šoką visam gyvenimui. Kol negyvenom kartu jis susitikdavo su savo drauge man nežinant, sako, kad nieko blogo nedarė, tik kalbėdavo su ja, o pastaroji apie mus žinojo. Perskaičiau jų susirašinėjimą, kaip jis teigia, kad negali pamiršti jos apkabinimų ir jei aš sužinočiau, jam būtų galas… Panašu, kad jis pasakodavo jai apie mane, jog negalėtų su manimi išsiskirti, nes mane myli, o jai jaučia tik neaiškią trauką… Tada radau ir daugiau panašaus turinio žinučių ir bendravimų su kitomis merginomis, siuntinėjo joms savo nuotraukas, taip pat gaudavo ir iš jų. Po visko, susikroviau daiktus ir pasakiau, kad išeinu, bet jis man prisiekė, kad niekada manęs nėra išdavęs, net pabučiavęs, tiesiog jis linkęs daug ir su visais/visomis bendrauti. Pažadėjo, kad nieko panašaus nepasikartos ir jis pasikeis. Tačiau kartą grįžau iš darbo ir jis kalbėjo su kita drauge per ,,skype”. Buvo užmigęs, todėl viską perskaičiau,- dėstė jai komplimentus ir pan. Bet nuo nei vienos neslėpė, kad turi draugę- mane. Nebetikiu juo, manau jis meluoja ir jaučiu, kad buvo mane išdavęs, o man ir susitikimas tai peržengtas santykių ribos slenkstis. Myliu jį beprotiškai, jis mane taip pat, bet nesuprantu kodėl jam manęs neužteko. Prašiau paaiškinti, o jis sako, kad man trūksta tavo dėmesio. Prašiau leisti man išeiti, nes aš negaliu taikstytis su tuo, bet vėl pažadėjo, kad nebebendraus su niekuo ir nuolat kartoja, kad mane dievina, kad nori vaikų bei kurti bendrą ateitį. Jis tikina, kad jam niekada nereikėjo kitų, tiesiog bendraudamas su jomis užmušdavo laiką, bet aš tuo netikiu! Aš juo šventai tikėjau visus tuos metus. Plyšta širdis, bet nežinau kaip gyventi be jo ir kaip įsitikinti ar per 6 metus tikrai manęs neišdavė. Tapau paranojike, visada tikrinu jo telefoną, jis man davė savo socialinio tinklapio slaptažodį, teigia kad gali pasakyti viską, ką tik noriu, bet mane griaužia užmušta ir paminta ištikimybės vertybė. Vis ieškau kažko iš jo praeities. PAVARGAU nuo savęs ir pavargau pastoviai jį tikrinti ir tapau liguistai pavydi. Patarkite ar palikti jį ar išsivaduoti nuo itarinėjimų pančių. Jis tikrai mane myli ir tą įrodė, bet manau jam manęs vienos neužtenka.

Atsakymas: Laba diena, Giedre, dėkoju už laišką, jau tai kad rašai, rodo, jog pradedi suprasti, kad nieko nekeičiant, niekas ir nesikeis. Tavęs netenkina dabartinė situacija, Tavo pačios asmenybiniai pokyčiai, bet pati negali apsispręsti, kaip gyventi toliau. Sprendimą likti su savo vaikinu ar nelikti, turi priimti pati, niekas negali vietoj tavęs nuspręsti, kaip pasielgti.

Bendro gyvenimo vizija apima ne tik norą būti kartu, bet ir konkrečias nuostatas apie šeimos pajamas, gyvenamąją vietą, interesus. Dėl to yra svarbu įvertinti būsimo sutuoktinio perspektyvumą – ar jis sugebėtų išlaikyti šeimą, kokie bus jo pasiekimai. Jeigu tavo draugas deklaruoja, kad tave dievina, nori bendrų vaikų, bet tuo pačiu užmušinėja laika internetu bendraudamas su kitomis merginomis, tai vargu ar galima galvoti apie šeimos kūrimo perspektyvumą. Brandus vyras visų pirma investuotų laiką į savo vertės kėlimą (studijos, savišvieta, kvalifikacijos kėlimas), kad šeima galėtų oriai gyventi. Giedre, įvertinkite ir būkite nuoširdi sau, ar draugas savo laiką investuoja į asmeninės vertės kėlimą, ar tiesiog jį „užmušinėja“?

Santykius formuokite principu „santykiai turi būti tinkami iš pradžių arba jų nereikia“. Tai reiškia, kad santykiuose turėtų būti nubrėžtos tam tikros ribos, nuostatos, normos, kurių nevalia peržengti. Jeigu jums nepriimtina, kad draugas daug laiko bendrauja su kitomis merginomis, tuomet reikia duoti suprasti, kad santykiai bus nutraukti. Panašu, kad jūsų draugas pasirinko patogų žaidimą – atvirom kortom žaisti su daugybe moterų – „aš turiu ją, o tu gali turėti mane“. Deja, jus stabdo baimė „kaip aš gyvensiu be jo“. Kol viduje turėsite šią baimę, jūsų santykiai būs prasti, pilni nerimo, netikrumo ir nepasitikėjimo.
Šis nemalonus kokteilis jumyse formuoja pavydą. Pavydas žudo meilę. Pavydite ne dėl to, kad kitą mylite, o dėl to, kad jaučiatės skaudinama. Taigi, nustokite tikrinti žinutes, el. paštą, FB, nes tai nieko nesprendžia, o tik kenkia jūsų pačios savigarbai ir savivertei. Dirbkite su savimi, stiprinkite pasitikėjimą savimi, keiskite savo lūkesčius kito žmogaus atžvilgiu. Apie tai vertėtų pasiskaityti nesenai lietuvių kalba išleistoje Christophe André knygoje „Netobuli, laisvi ir laimingi“.

Psichologas Juris Belte
Tel.: 869836364
El. P. juris@mba-baltic.com
Tinklapis: mba-baltic.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.