Kaip įkvėpti vaiką veiklai?
5 (2)

Ar niekada nekilo mintis, kad šiuolaikiniai vaikai yra pernelyg motyvuojami? Tarsi gyventų nuolatiniame pramogų parke? Todėl kalbant apie motyvavimą veiklai – labai dažnai mažiau yra daugiau. veiklų, paskatinimų, prizų perteklius, suveikia priešingai. Kai esi persivalgęs, jau joks pyragaitis tampa nebeįdomus ir neskanus.

Ir keletas patarimų, kas gali padėti vaiką motyvuoti veiklai:

1. Padėkime vaikui atrasti savo aistrą, t.y. kas iš tiesų patinka vaikui, ką jam veikiant pranyksta laiko pojūtis ir vaikas pamirštų pavalgyti ar pažiūrėti megstamą filmuką. Kokia vaiko prigimtis? Ką jis natūraliai mėgsta veikti, kai yra laisvo laiko ir erdvės? Kas jam puikiai sekasi? Tokius ir panašius klausimus reikia užduoti sau stebint vaiką. Atpažinti vaiko gabumus ir pomėgius yra labai svarbus tėvystės uždavinys.

2. Pasiūlyti arba sudaryti sąlygas įvairioms veikloms išbandyti. Labai mažai iš prigimties žino, kas juos iš tiesų domina, daugumai reikia išsibandyti, tam, kad suvokti, kas jiems limpa, o kas ne. Vaikystė yra pats tinkamiausias laikas tyrinėti pasaulį ir įvairias veiklos formas. Šiuo atžvilgiu, būrelių keitimas nėra blogai. Noras pabūti žvalgu skirtingose situacijose yra sveikintinas vaikystėje.

3. Nuolat kalbėkime apie tai, kad nesėkmės ir pralaimėjimai yra tiesiausias kelias į pergalę. Šiuolaikiniai vaikai labai nemėgsta pralaimėti ir nesėkmes priima labai asmeniškai ir skaudžiai. Tačiau be pralaimėjimų ir klaidų negali būti tikrojo mokymosi ir sėkmės. Tai nuolat priminkime sau ir vaikui. Nebijokime parodyti, kad ir mes kažko nemokame, nežinome, darome klaidas.

4. Pasitikėkime vaiku. Vaikas tikės savimi tiek, kiek Jūs juo tikėsite. Labai dažnai per konsultacijas pastebiu, kad šiuolaikiniai tėvai tiesiog nepasitiki ir netiki savo vaikais. Tada ir atsiranda hipergloba ir noras vaiką nuo visko apsaugoti, be nesėkmių ir klaidų nebūna mokymosi.

5. Netapkite perdėtais kotroliuotojais, mikromenedžmentas nepadeda. Šitas punktas papildo ketvirtąjį. Per ne lyg didelė kontrolė parodo Jūsų nepasitikėjimą vaiku, o jei Jūs juo nepasitikite, tai kaip jis gali pats tikėti savimi.

6. Domėkitės, kaip sekasi vaikui. Iš jau suaugusių žmonių konsultacijų dažnai tenka išgirsti, kad būdami vaikai, jie metė vieną ar kitą būrelį, nes tėvai nedalyvaudavo jų koncertuose ar pasirodymuose. Tada suveikia logika, kad jei tėvams nerūpi, vadinasi tai nėra svarbu ir neverta to tęsti.

Psichologė-psichoterapeutė Gintarė Jurkevičienė

Kviečiame į mokymus „Vaiko motyvavimas veiklai”: https://www.facebook.com/events/914905787037436/

Asociatyvi portalo iliustracija: Kenny Eliason / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.