Kaip muzika gydo psichikos ligas ir skatina kūrybiškumą?
5 (2)

Nuo seniausių laikų žmonės pastebėjo, jog muzika turi stebuklingų galių. Jos dėka mes galime sugrįžt į laimingiausias ir skaudžiausias savo gyvenimo minutes. Vėl išgyventi tuos pačius jausmus, lyg niekas nebūtų pasikeitę, lyg būtume tie patys žmonės, kurie tada juokėsi, verkė, klydo, krito ir stojosi, kovojo dėl savo svajonių… Kažkada ir dabar vėl iš naujo.

Muzikos klausymas suaktyvina kraujotaką smegenyse, per ją pajungia pagrindinius smegenų centrus, limbinę sistemą. Limbinė sistema yra atsakinga už mūsų emocijas ir prisiminimus. Veikdama per šias smegenų struktūras, muzika gali mus priversti verkti arba įkvėpti neįmanomiems dalykams. Mūsų smegenų ląstelėse ji tampa energija, kuriai mes patys galime suteikti formą. Taip muzika atspindi žmogaus vidinę būseną: jį paverčia savotišku instrumentu, kuriuo pradeda groti. Pasklinda melodijos iš žmogaus vidaus, suvirpinamos visos jo stygos.

Muziką dažniausiai kuria jautrūs žmonės, kurie yra išgyvenę tuos jausmus savo viduje ir nori jais pasidalinti su pasauliu, leisti ir jam pajausti, perleisti per savo vidinį instrumentą ir išgauti savo melodiją. Tiek muzikos klausymasis, tiek jos kūrimas gydančiai veikia žmogaus psichiką. Muzika pabudina mus iš emocinio snaudulio, leidžia pasijusti gyvais, suteikia emocijų, kurių galbūt net nežinojome turį. Muzika leidžia kurti, paversti jos sukeltus jausmus, emocijas, prisiminimus kitomis meno išraiškomis – viską sujungti į vieną harmoningą visumą. Mano pirštai su muzikos pagalba lengvai groja kompiuterio klaviatūra ir gimsta šis bei kiti tekstai. Lengvai, harmoningai dėliojasi raidės, žodžiai, mintys. Viskas taip tyra, kaip iš šaltinio trykštantis vanduo. Tik tikrumas dar šiame pasaulyje gali būti kažko vertas.

Muzikos sukelti prisiminimai gali pažadinti kiekvieno žmogaus viduje pasislėpusį vaiką. Tik vaikai moka būti nuoširdūs, kalbėti tai, ką tuo metu jaučia, ką galvoja. Jie nepaklūsta taisyklėms, visuomenės normoms, bet pasaulis bando juos kuo greičiau palaužti, įspausti į rėmus ir sukurti dar vieną tokį patį žmogų – egzempliorių. Tokių žmonių pilnos gatvės, biurai. Visi vienodai mąstantys, neturintys savo idėjų, sekantys griežtas instrukcijas. Net savo asmeninį gyvenimą planuojantys pagal jas.

Kūrėjai privalo išsaugoti savo tapatybę. Jų vidinis vaikas turi būti gyvas, nes jis leidžia jiems būti savitiems, nebijoti svajoti, klysti, įgyvendinti beprotiškiausias idėjas, dėl kurių visas pasaulis juda į priekį. Idėjos, svajonės leidžia būti gyviems, ne tik egzistuoti, gyvenant svetimus gyvenimus, bet kurti taip pat ir savo unikalią istoriją.

Tad muzikos klausymasis geriausias būdas kiekvienam iš mūsų pažadinti giliai viduje miegantį vaiką, kuris leis išlaisvinti kūrybiškumą ir pakeisti savo gyvenimą. Taip pat muzika naudojama daugelyje medicinos terapijų. Ji yra geriausias neinvazinis būdas stimuliuoti smegenis. Muzikos pagalba gali būti gydomos tokios psichikos ligos, kaip depresija, nerimas, bipolinis sutrikimas ir daugelis kitų. Ši terapija gali padėti sumažinti net naudojamų vaistų dozes. Garsai padeda smegenyse išsiskirti tokioms cheminėms medžiagoms, kaip endorfinai, serotoninas. Pasirinkus tinkamo dažnio muziką, galima pagerinti savo darbo, sporto rezultatus, o klausantis iš pat ryto ir visos dienos bendrą emocinį foną, produktyvumą.

Parengė Gabrielė Gogelytė | Instagrame: prouzmerktasakis
Šeimos medicinos gydytoja – rezidentė
Asociatyvi portalo iliustracija: Elice Moore / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.