Kasdienis emocijų reguliavimas
5 (1)

Kasdienybėje gali pasitaikyti išgyvenimų su kuriais vienaip arba kitaip reikia susitvarkyti. Ir nors šiuolaikinio žmogaus realybė nebėra tokia grėsminga, kaip anksčiau, tačiau kartais net ir nedidelės problemos gali sukelti intensyvias reakcijas ir emocijas, tad įvairiose situacijose svarbų vaidmenį atlieka emocijų reguliavimas.

Gross (2015) teigia, kad emocijų reguliavimo procesas gali būti apibrėžiamas dvejopai. Emocijų reguliavimas gali būti nukreiptas į priežastis arba į reakciją.

Į priežastį nukreiptas emocijų reguliavimas gali apimti tokius aspektus kaip situacijos pasirinkimas, modifikacija, dėmesio nukreipimas ir kognityvinis pakeitimas ir toks reguliavimas vyksta dar prieš tai, kai yra sugeneruojama emocija. Kartu, į reakciją nukreiptas emocijų reguliavimas apima reakcijos kontrolę ir jau atspindi tai, kaip mes išreiškiame išgyventą emociją.

Taip pat reikia pabrėžti, kad emocijų reguliavime yra svarbu ir skirtingos strategijos, kurias galima taikyti. Pasak Gross (2015) kognityvinis pakeitimas, tai tokia strategija, kuri padeda iš naujo interpretuoti patirtį, taip pakeičiant emocinę reakciją. Ši strategija laikoma naudingesne ir padedančia reguliuoti emocijas ir išvengti intensyvių, neigiamų reakcijų pakeičiant požiūrį į jas. Tuo tarpu išraiškos slopinimas laikoma nenaudinga strategija, kadangi taikant šią strategija emocinis intensyvumas išlieka, tačiau žmogus to tiesiog neišreiškia ir neparodo (Gross, 2015).

Taigi, nors emocijų reguliavimas yra pakankamai sudėtingas procesas ir dažniausiai vyksta mažiau sąmoningai, tačiau žinant šiuos dalykus galima stengtis mokytis į išgyvenamas patirtis pažvelgti kitaip, taip suteikiant joms kitokią vertę, o kartu ir sumažinant emocijų intensyvumą.

Pavyzdžiui, stovint kamštyje, nesunku yra supykti dėl to, kad reikia stovėti kamštyje, nes esate pavargęs, alkanas, mieguistas ir norite namo, o galbūt kažkur skubate, švaistote laiką. Būtent dėl šios interpretacijos atsiranda neigiamos emocijos, įtampa, irzlumas.

Nepaisant to, galite mokytis žiūrėti į tai kaip į kasdienį dalyką, kuris nuo jūsų nepriklauso ir nėra jūsų asmeninė problema. Taip pat galite ieškoti būdų, kaip pagyvinti laiką stovint kamštyje, išnaudojant tą laiką prasmingiau – galbūt galite paskambinti draugui, klausytis iš anksto „kamščiams“ paruoštos tinklalaidės, mėgstamos muzikos ir pan.

Būtent tokiu būdu galima mokytis sąmoningiau reguliuoti savo emocijas įvairiose gyvenimo situacijose.

Parengė Viktorija Fokina

Literatūros šaltiniai:
Gross, J. J. (2015). Emotion regulation: Current status and future prospects. Psychological
Inquiry, 26(1), 1–26.
Asociatyvi iliustracija: Kelly Sikkema / Unsplash

Kviečiu sudalyvauti tyrime, kuriame galėsite pasidalinti savo patirtimi ir padėti geriau suprasti patirties gimtojoje šeimoje, emocijų valdymo ir sveikatos sunkumų ypatumus: https://forms.gle/xf4LvFS1N6juwtJbA

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.