Nekenčiu savo patėvio
0 (0)

nekenciuKlausimas:

Laba diena, aš paauglė ir žinau, kad sunku tvardyti šiuo metu savo jausmus, emocijas ir taip toliau… Bet mano mama gyvena susituokusi su patėviu jau ~ 9 m. ir aš net nežinau kaip tai paaiškinti, man jis nepatinka ir viskas, nežinau ką su savimi padaryti. Aš su juo beveik nekalbu, o kai kalbu, dažniausiai atšiauriai ir nenoriai. Mano mama jau pati pavargusi nuo jo kvailumo ir pykčio protrūkių, jis ant mano mamos užvertė begale paskolų ir pats prisiskolino, bet mama dėl to tik ir nenori skirtis ir dėl mūsų (turiu 7 m. sesę). Patėvis yra kaip vaikas, jam reikia tą padaryt, tai tą, visada nepraleidžia progos parodyti savo valdžios ir mane tai nervina. Kai nakvoju pas drauges, jis man pastoviai paskambina iš ryto ir liepia eiti namo dėl nieko. Mama nori važiuoti į užsienį užsidirbti pinigų, kad mus išlaikytų ir paskolas išsimokėtų, bet patėvis nesutinka ir sako, kad jai išvažiuos – paliks mane ir sese vienas, o pats važiuos pas tėvus. Suprantu, kad aš esu tik jo podukra, bet jam nusispjaut netgi ir ant savo dukros. Aš tik skatinu mamą išvažiuoti, nes ir pati po 10 kl. išvažiuosiu. Tai aš net ir nežinau kaip su tokiu patėvio elgesiu taikstytis, kaip ištverti ir užslėpti neapykantą jam?

Podukra.

Atsakymas:

Sveika,
ačiū, kad pasidalinai savo patiriamais sunkumais. Panašu, kad šiuo metu išgyveni daugybę įvairių jausmų. Jei gerai suprantu, vieni ryškiausių yra pyktis ir nuoskauda dėl patėvio elgesio su tavo mama ir tavimi. Savo laiške rašai, kad su patėviu bendrauji mažai ir kalbi dažniausiai atšiauriai ir nenoriai, klausi, kaip su jo elgesiu taikstytis, kaip ištverti ir paslėpti neapykantą jam.

Jausmų laikymas savyje gali būti nenaudingas tavo sveikatai. Žmogui yra labai svarbu išgyventi bei išreikšti visas savo emocijas ir jausmus, nes neparodytos emocijos dažnai virsta bloga nuotaika, vidine įtampa ir padidėjusiu dirglumu. Užslopintos neigiamos emocijos gali prasiveržti “sprogimu” ne vietoje ir ne laiku. Žinoma, jausmus reikšti reikėtų tinkamais būdais. Kaip galėtum sau padėti?

Visų pirma, svarbu žinoti, kad pyktis yra natūrali emocija, kurią retkarčiais svarbu pajausti. Jis gali padėti įgauti pasitikėjimo, tinkamai kurti savo asmenybę ir suteikti būtinos energijos įvairiems sunkumams įveikti.

Antra, atsipalaiduoti ir pyktį prislopinti tau gali padėti ramus pokalbis su mama ar kitu tau svarbiu žmogumi. Jausmų išsakymas ramiai, be kaltinimų ir apgalvojant žodžius padės ne tik sumažinti pyktį, bet ir susidėlioti savo mintis, apmąstyti savo reakcijas ir pasirinkti savo reagavimo būdą panašiose situacijose ateityje.

Sėkmės,
Psichologė Indrė Vaidelienė
www.psichologiniaisprendimai.lt

Susiję rašiniai: Dvi šeimosAntrosios santuokos stabilumas, Šeimos konfliktai

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.