Susitaikyk su gyvenimu ir jis tave apdovanos
0 (0)

Iliustracija: Tyler Nix / Unsplash

Ką daryti, kai kasdien vis labiau jautiesi ne gyvenantis, o iš paskutiniųjų kovojantis? Už meilę, santykius šeimoje, pagarbą ar didesnį atlygį, įtaką, vietą rinkoje ar darbe, už išplėštą poilsio ar ramybės minutę ir begalinę kaltę prieš artimuosius už ją? Kai, atrodo, nuo ryto iki vakaro leki, kad tik spėtum įvykdyti visus tikslus ir įsipareigojimus, o iš nugaros jauti deginančiu karščiu tvatinantį rimbą – neįveiksi, susimausi, nuvilsi, nespėsi, kiti gali daugiau, daro geriau, turi sočiau…

Šiuo metu Itin populiari Įsisąmoninimu grįsta psichoterapija ir Mindfulness sako: kai pasijauti pavargęs, išsekęs ir atbukęs nuo gyvenimo, TIESIOG SUSTOK. Stabtelk ir pradėk kvėpuoti. Nes kvėpavimas ir yra gyvenimas: jei nejauti jo, nejauti ir gyvenimo… O dabar po truputį susivok, kas vyksta. Pirmiausia – su pačiu tavimi: kokie pojūčiai kūne, jausmai, mintys, kokie kyla impulsai ir norai. O kas vyksta aplink? Ką girdžiu, matau, užuodžiu. O ko nori ar tikisi iš manęs kiti žmonės: esantys šalia ar tie, kurių buvimą ir atsakomybę už jų deleguotus man įpareigojimus jaučiu net per atstumą?

Dabar pats laikas labai nuoširdžiai atsakyti sau – ar tikrai nori visa tai, kas dabar vyksta, tęsti? O gal ne? Gal jaučiu – viskas! Taip gyventi nebenoriu!.. Visa savo esybe suvokiu, kad jau laikas arba – dar yra laiko atsigręžti į save, savo poreikius, norus, svajones. Tam, kad galėtum gyventi savo gyvenimą, kuris apdovanos tave džiugesiu, energija, entuziazmu, spontaniškumu ir sveikata. Visu tuo, kas vadinasi Laime. Ne Malonumais, o būtent Laime, gaminančia mums gyvenimišką energiją, kurios nenusipirksi už jokius pinigus ar aukščiausius įvertinimus.

Atrodo taip paprasta, ar ne? Kas čia gali būti sunkaus – Įsisąmoninti save, visa tai, kas vyksta ir svarbių reikalų raizgalynėje užčiuopti savo poreikius. Tad, kodėl nepavyksta? Ar tikrai dėl to kalti kiti žmonės ar situacijos, aplinkynės? Atsakingai sakau – ne. Pabandyk dabar pat įvardinti savo poreikius, norus ir į dienos šviesą ištraukti svajones. Pavyko? Dabar bent vaizduotėje pamatyk, kaip juos tenkini…

„Tai neįmanoma, nes…“ – šioje vietoje atsako praktiškai visi mano klientai. Ir jie tą akimirką teisūs. Kol kas visa tai mums sunkiai įveikiama, nes per gyvenimą muštruojami buvome gyventi kitaip. Jausti ne tai, ką jaučiu, o tai, ką šioje situacijoje derėtų jausti, nustumti savo norus ir poreikius į šalį, kol nepatenkinsiu kitų žmonių prašymų ar reikalavimų, kasdien kamuotis, stengiantis atitikti standartus, graužtis, nes viską buvo galima padaryti geriau, neleisti sau mėgautis ir būti nieko neveikiant, gėdytis, jei neatitinku normų ir standartų ir gėdyti kitus… Muštro sąrašas begalinis, jį visi galime pildyti…

Tad, jei taip gyventi nebenoriu, siūlau SUSITAIKYTI SU GYVENIMU ir leisti sau gyventi, nesiekiant įveikti, kovoti, įrodyti, atkeršyti, nustebinti… Susitaikyti su gyvenimu – tai reiškia, priimti save ir viską, kas vyksta: išmokti nebebūti tobuliausiais, nebereikalauti tobulumo iš kitų, nebebūti išmintingiausiais, susivaldančiais, nerodančiais jausmų, nebesistengti viską suprasti ir pagrįsti, iš visko tikėtis naudos ir grąžos, nebekelti sau grandiozinių tikslų ir nebesikankinti juos įgyvendinant, nebematuoti savo vertės, remiantis kitų lūkesčiais ar pasiekimais, nebesigėdyti savęs ir leisti sau gyventi be nerimo ir baimių.

Taip gyventi moko specialiai tam prieš 40 metų JAV sukurta ir šiuo metu pasaulyje masiškai paplitusi 8 savaičių trukmės Mindfulness (įsisąmoninimu) grįsta Streso ir negatyvių išgyvenimų valdymo programa. Ji remiasi specialiai atrinktomis budizmo praktikomis, psichologiniais pratimais ir neuromokslu. Tai mūsų laikmečiui pritaikyta praktinių užsiėmimų programa, pagrįstai vadinama šiuolaikiškiausia emocijų valdymo programa… Naudokimės visomis galimybėmis pradėti vėl gyventi ir jausti, kad gyvenu, o ne kovoju už gyvenimą, kurio net nebepastebiu.

Danguolė Krupovnickienė | esukmc.lt
Sertifikuota Įsisąmoninimu grįsto streso valdymo, Mindfulness ir Įsisąmoninimu grįstos kognityvinės terapijos mokytoja – instruktorė, Mindfulness Lietuvoje asociacijos narė, Geštalto psichoterapijos praktikė konsultantė, lektorė.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.