Vega Dikčienė: 7 žingsnių taisyklė sprendžiant problemas
4 (3)

Mahdi Dastmard / Unsplash

Nuolat besiruošdama savo seminarams ir paskaitoms bei apibendrindama įvairią literatūrą, psichologė Vega, išskyrė dažniausiai pasikartojančias idėjas, skirtas įvairių problemų sprendimui. Kurioje srityje šios įžvalgos geriausiai tiks, rezonuos, autorė palieka spręsti skaitytojams. Kuriuos, savo atradimais, kviečiame pasidalinti komentaruose ir taip praturtinti vienims kitus. 

Septynių žingsnių taisyklė

Skaitykite ir darykite, nes ne apmąstymai (jų žinoma reikia pradžioje), o veiksmas duoda rezultatą!

1. Problemos identifikavimas. Kas man kelia rūpestį? Kokia yra problema?

2. Tikslo nustatymas. Ko noriu? Kaip turi atrodyti situacija be problemos? Koks sprendimas būtų svarbiausias man?

3. Konkrečių žingsnių ir išteklių numatymas. Ką galiu padaryti? Ką jau turiu ar esu padaręs? Kas man gali pagelbėti? Kokių man reikia išteklių (vidinių ir išorinių)? Ko turiu atsisakyti?

4. Trukdžiai. Kas trukdo ar gali sutrukdyti? Kaip to galiu išvengti? Ką esu nuveikęs netinkamo ir turėčiau liautis tai daręs? Ką galiu padaryti su trukdžiais? Ką darysiu, jei man nepasiseks?

5. Veiksmų planas. Ką konkrečiai turėčiau padaryti? Kokių veiksmų turiu imtis? Koks tų veiksmų nuoseklumas? Kokių dar man reikia papildomų priemonių? Kas bus mano komanda?

6. Vykdymas dabar. Kada pradėsiu (pradėti turėtumėte per 48 valandas)? Nuo ko turiu pradėti? Koks pirmas veiksmas? Kas dar gali padėti dabar? Kas padės vėliau?

7. Įvertinimas. Kaip man sekasi planuoti? Ar tai, ką darau, man leis išvengti problemos ir pasiekti rezultato? Kiek tikiu, kad galiu siekti savo tikslų ir patenkinti poreikius (įvertinkite balais)? Kaip sužinosiu, jog esu jau pusiaukelėje? Kaip sužinosiu, kad jau turiu, pasiekiau tai ko noriu?

Kaip manote, kur ir kada Jums tai gali praversti ir ar gebate tuos 7 žingsnius praeiti? Kas gali sutrukdyti?

Ir dar labai įdomu – kuris klausimas Jums buvo svarbiausias, labiausiai motyvuojantis ar paskatinęs susimąstyti? Man visada įdomu atsakyti sau į klausimą „Ką esu nuveikusi netinkamo siekiant tikslo ar sprendžiant problemą ir turėčiau liautis tai dariusi?“

Vega Dikčienė | talentunamai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 4]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.