UŽRAŠAI SAU: Mano pastangos tapti asmenybe
0 (0)

Užrašai sauHugh Prather „UŽRAŠAI SAU: Mano pastangos tapti asmenybe“ (2009)
Leidykla: Trigrama

„Kaip pradėti, jei nežinai nuo ko? Iš pradžių susumuosiu savo dabartinį gyvenimą. Esu bankrotas, išlaikomas žmonos, nebaigęs eksperimentinės psichologijos studijų, per storas, išsižadėtas savo ir žmonos tėvų, nes rašymas – ne darbas … Šiandien toks yra mano gyvenimas. Ar dar laukti, ar pradėti nuo to, ką turiu?“

Hju Prateris kelis metus rašė išlaikomas žmonos, gaunančios mokytojos algą. Per dvejus metus nė vienas jo kūrinys nebuvo išleistas. Jis nusprendė bandyti sėkmę, siūlydamas knygą, sudarytą iš jo dienoraščio ištraukų, kurias rašė tiesiog sau pačiam.

Gavęs laišką iš „Real People Press“ leidyklos praėjus vos porai dienų po rankraščio išsiuntimo, Prateris niesitikėjo nieko kito, kaip tik dar vieno neigiamo atsakymo. Akivaizdu, juk net perskaityti nebūtų užtekę laiko. Tačiau, kaip vėliau paaiškėjo, leidėjas per naktį „prarijęs“ knygą paryčiais nudrožė tiesiai prie pašto dėžutės su laišku, kad rankraštis priimtas ir paties autoriaus nuostabai – bus išleistas.

Per trejus metus knyga išgarsėjo visoje šalyje ir tapo viena perkamiausių. Ji buvo daug kartų išleista užsienyje, įrašyta į garsajuostes ir išsaugojo populiarumą net po dvidešimties metų.

Prateris savo veikalą dedikuoja Karlui Rodžersui, garsiam Amerikos psichologui ir vienam iš humanistinės psichologijos pradininkų, kurio „Tapsmas Asmenybe“, kaip prisipažįsta, ir užvedė jį ant kelio.

Ši knyga yra autoriaus įžvalgų į tuometines jo bėdas išraiška. Tam tikros teksto vietos skamba kaip aksiomos, gyvenimą apšviečiančios tiesos. Kai kurios mintis pradžioje skaitytojui gali pasirodyti ir veik beprasmės, tačiau įsigilinus – iškyla su visa savo stulbinama išminties jėga.

Kita vertus, kaip teigia pats Hju, knyga nėra galutinių tiesų rinkinys, ji skirta tik užvesti skaitytoją ant kelio ir atrasti nuosavus naujus išminties horizontus.

„Matyt, idėja reikia naudotis tol, kol ji tinkama, ir nebijoti jos atsisakyti, kai ji atitarnavo. Mintys ir knygos, kartais didžiosios religijos ir pavieniai žmonės plečia mano akiratį, bet paskui pajuntu įprastą ilgesį ir žinau, kad atėjo laikas traukti toliau. Pasiimsiu juos kartu, bet ties jų žodžių riba nebestoviniuosiu.“

Autorius atsisako tiesą primetančio autoriteto pozicijos ir sokratiškai pastebi, kad tiesa, tai kažkas, ką reikia rasti pačiam.

„Užrašai sau“ yra jauno žmogaus dienoraštis, kurio asmenybė dar nesusiformavusi, o pažiūros nepatikrintos patirties. Jį kamuoja karjeros, sekso, nevisavertiškumo, noro sutikti ir patikti bei įvairiausi kiti klausimai. Analizuodamas save jis stengiasi išlikti ištikimas savo jaunai žmonai, išsaugoti draugus, ir atsipainioti tarp daugybės balsų sieloje, atrasti – kuris gi iš jų yra tikrasis vadovas.

Nuo tada, kai parašė „Užrašai sau“, Hju Prateris, jo tvirtinimu, tik ir stengėsi gyventi pagal jos atsargius pasiūlymus.

Kelios citatos:
„Kai tik pajuntu, kad itin karštai dėl ko nors ginčijuosi, galiu neabejoti – pats tuo nesu įsitikinęs.“

„Niekas neklysta. Dažniausiai žmonės ko nors nežino. Jei aš manau, kad kitas asmuo neteisus, vadinasi, arba aš ko nors nežinau, arba tas žmogus ko nors nežino. Todėl, nebent noriu dėtis pranašesnis, verčiau išsiaiškinti jo požiūrio tašką.“

„Labiausiai skaudina kritiški žodžiai, kuriais ir aš pats smerkčiau save.“

„Kol nepripažinsiu savo ydų, abejosiu savo dorybėmis.“

„Nepaisyti savo emocijų – reiškia smerkti save dėl jų, ir tada atstumtoji mano savastis keršija.“

„… anksčiau, būdamas be nuotaikos, kibdavau prie kitų, o dabar pasaulį aš palieku neužterštą.“

„Dauguma žodžių atsirado atskiroms išorinio pasaulio tikrovėms apibūdinti, todėl jų nepakanka nusakyti vienai subtiliai tikrovei mumyse visuose.“

„Būti savimi – vadinasi, rizikuoti, elgtis naujai, bandyti naują mąstyseną ir gyvenseną, kad sužinočiau, koks jausmas eiti į koją su savuoju aš.“

„Gal ne tiek bijome likti tamsoje, kiek netikime, kad esame verti rasti šviesą.“

Kelios jau publikuotos ištraukos: Jausmai: jei nebūtų meilės, Ko aš noriu iš gyvenimo?, Man nesvarbu kitų nuomonė, Gyvenimas: patrauklus procesas, o ne tikslas, Laimė ir pinigai, Savanaudiškumas, Laikas ir nuobodulysApie vienatvę, Apibendrinimas ir jo žala

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.