Negaliu užmigti. Kaip sau padėti?
0 (0)

Iliustracija:  Elizabeth Lies

Atradau Jūsų internetinį puslapį, nes ieškojau ir tebeieškau informacijos, kaip padėti sau. Esmė tokia, kad nerimauju ar užmigsiu vakare ar ne. Tai prasidėjo nuo š.m. rugsėjo vidurio, negalėjau užmigti visą naktį dėl neaišku ko, tada buvau grįžęs po kelionės nuo jūros. Manau dėl to.

Pradėjau jaust baimę, kad galiu neužmigti ir vėl. Aišku, nemigos tokios yra buvę ir anksčiau, bet vien todėl, kad apie kažką stipriai galvodavau. Tačiau po šio karto taip ir prasidėjo. Kada miegu su drauge ar šiaip esu atsipalaidavęs, savaitgalį jokių problemų neturiu. Bet šiuo metu per daug apie tai pradėjau galvoti ir kaip galima būtų pasakyti „įsigalvojau” tokią nesąmonę. Jei užsiimu kažkuo, pamirštu.

Dar prisiskaičiau, kad gali būtų depresija ir kažkas tokio, bet tai tik vienas iš simptomų. O gyvenimu džiaugiuosi ir atrodo viskas būtų puiku, jei tik apie tai negalvočiau. Šiaip esu linkęs prisigalvoti, iškelti problemų kurių nėra ir tada atkakliai siekiu atsakymo. Tai ne tik susiję su negatyviais dalykais, tačiau ir su pozityviais.

Norėčiau Jūsų paklausti, kaip galima būtų padėti sau šiuo atveju? Ar tai tik kvailas įsitikinimas mano, ar rimta problema, kurią reikia gydyti. Iš tikrųjų kuo daugiau ieškau atsakymų, skaitau internete, tuo daugiau prisigalvoju. O iki tos nemigos rugsėjo viduryje, niekuo nesiskundžiau, vasarą dirbau, tekdavo anksti keltis ir su viskuo susitvarkydavau. Šiaip ruduo visuomet buvo man toks liūdnas laikotarpis, taip pat ir žiema, kada trumpos dienos. Žinoma, dar prisidėjo ir kelio trauma, kuri man neleidžia užsiimti sportu, kurį labai mėgau ir mėgstu. Esu 20 metų vaikinas, studentas.

Komentuoja psichologė Viktorija Ivleva

Sveiki!
Visų pirma norėčiau pasidžiaugti, jog ieškote informacijos ir stengiatės sau padėti. Atkaklus atsakymų siekis iš tiesų yra pagirtinas dalykas. Tačiau šiuo metu matome, jog kartais tai kelia ir kai kurių sunkumų. Jūsų laiške tikrai jaučiu daug nerimo.

Nemiga yra rimta ir ganėtinai nemaloni problema. Tačiau nebūtina pulti į karštligiškas ligos paieškas ir diagnozės nustatymą. Minite, kad problema prasidėjo š.m. rugsėjį, grįžus iš kelionės. Tačiau teigiate, jog bemiegių naktų pasitaikydavo ir anksčiau, kai apie kažką įtemptai galvojote. Taip pat nurodote, jog atsipalaidavimo būsenoje, esant su drauge, problemų užmigti nekyla. Taigi galima pasvarstyti kas vyksta, kai liekate vienas bei ką galima su tuo padaryti.

Iš tiesų, nemiga gali būti kai kurių ligų simptomu, tačiau labai dažnai užmigti negalime dėl neraminančių mus minčių ir įtampos. Kartais dėl nemigos būna kalti ir kai kurie kasdienio gyvenimo įpročiai. Nemigos priežastimi neretai tampa įtempta veikla, konfliktai, netaisyklinga mityba, alkoholio vartojimas, nepakankamas fizinis aktyvumas bei daugelis kitų veiksnių. Sunkūs išgyvenimai, prislėgta nuotaika bei nerimas, be abejonės, taip pat gali prisidėti prie neramaus miego. Laiško pabaigoje lyg tarp kitko užsimenate apie kelio traumą, kuri Jus pakankamai stipriai apribojo. Tikiu, kad mėgstamos veiklos praradimas galėjo atnešti visą nemalonių ir skaudžių jausmų puokštę.

Ir vis dėlto, klausiate kaip padėti sau? Būdų kovoti su nemiga yra tikrai ne vienas, tad pamėginkime apžvelgti kai kuriuos esminius principus:

  • Įsiveskite reguliarų ritmą ir nusistatykite miego grafiką. Rekomenduojama užmigti iki vidurnakčio bei miegoti 7 – 9 val. Taip pat venkite pogulio dienos metu;
  • Nereikėtų valgyti likus 2-3 val. iki miego, kad neapsunkinti savo organizmo virškinimu. Ypač reikėtų vengti alkoholio, nikotino bei kofeino vartojimo;
  • Venkite naudojimosi kompiuteriu, mobiliuoju telefonu ar planšete. Nežiūrėkite televizoriaus prieš miegą. Verčiau rinktis kitą raminančią veiklą;
  • Sukurkite atpalaiduojančią miego atmosferą;
  • Reguliariai mankštinkitės. (Nors minėjote, kad kelio trauma šiuo metu apribojo galimybę sportuoti, pasvarstykite – galbūt atrastumėte kitų priimtinų fizinio aktyvumo būdų?);
  • Venkite įtampą keliančios veiklos vakare. Jeigu įmanoma – visus rimtų sprendimų reikalaujančius klausimus spręstkite dienos metu, o vakarui palikite mažiau įtampos keliančią veiklą bei stenkitės atsipalaiduoti;
  • Jeigu nepavyksta užmigti – netikrinkite laikrodžio, verčiau užsirašykite mintis, kurios ateina į galvą ir neramina;
    Rašykite miego dienoraštį.

Daugiau informacijos taip pat galite paskaityti mūsų tinklapyje skelbtuose straipsniuose apie nemigą. Keletą nuorodų į juos pateiksiu čia: Kaip susidraugauti su nemiga ir padėti sau užmigti?Kiek turime miegoti ir kaip išvengti nemigos?17 patarimų, kad miegas šiąnakt būtų geresnis.

Jeigu ilgai trunkanti nemiga nesiliaus Jus kankinusi ir vis vien kels susirūpinimą, galbūt vertėtų kreiptis į gydytoją arba apsilankyti pas psichologą ar psichoterapeutą. Tikiu, kad atrasite sau geriausią sprendimą.
Sėkmės ir ramių naktų!

Psichologė Viktorija Ivleva

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.