TAT metodas
0 (0)

Tapas akupresūros technika (angl. Tapas Acupressure Technique, TAT) sukurta 1993 metais, autorė Tapas Fleming, sertifikuota akupunktūros specialistė. Metodas remiasi meridianų teorija. Meridianai, tradicinėje kinų medicinoje, tai energiniai kanalai, kuriais po kūną cirkuliuoja gyvybinė jėga Či. Taip pat čia galime atrasti paralelių su W. Reicho teorija bei tam tikrų komponentų iš EFT, BSFF, NLP ar Ho’oponopono metodų. Daugiau rasite autorės interneto svetainėje tatlife.com.

Pagrindinė idėja ta, kad negatyvi, traumuojanti patirtis vėliau stabdo gyvybinių jėgų apytaką žmogaus organizme. Lengvas spaudimas vienu metu keturiose srityse ir dėmesio sutelkimas ties tam tikra iškylančia patirtimi ir teiginiais pašalina susidarius blokus ir suteikia malonų laisvės pojūtį, galimybę vėl produktyviai dirbti, mokytis ir tiesiog gyventi.

TAT padėtis

Bet kurios rankos didžiuoju pirštu palieskite vietą tarp antakių, matomą paveikslėlyje, o nykščiu ir bevardžiu švelniai spustelėkite taškus esančius tarp akių ir nosies pertvaros, kaip nurodyta nuotraukoje.

TAT taškai

Kitą ranką padėkite ant pakaušio taip, kad didysis pirštas būtų kiek aukščiau plaukų augimo linijos, o pats delnas apglėbtų kaukolės pagrindą.

is-nugaros

Abi rankos atpalaiduotos, nereikia jokio spaudimo.

Vaikams iki 11 metų priekinei padėčiai galima naudoti tiesiog visą atvirą delną, kai uždengiama kakta ir viršutinė akių dalis.

paprastesnė padėtis

Vaikas gali daryti tai pats arba jūs galite jam uždėti savo rankas. Kūdikiams, sunkiai sergantiems arba tiems, kam yra nemalonus prisilietimas galima taikyti tą pačią rankų padėtį tiesiog išlaikant 2,5 – 5 cm atstumą nuo galvos.

Darant pratimą akys gali būti užmerktos arba atmerktos. kaip jau minėta, bet kuri ranka gali būti priekyje. Jei jums patogu, pratimą galite daryti ir gulėdami.

Trukmė iki 20 min. per dieną. Tomis dienomis kai atliekate TAT rekomenduojama dienos bėgyje išgerti 6-8 vandens stiklines. Ryškesnis efektas pastebimas maždaug po 10 sesijų, kaip teigia autorė.

TAT etapai

Pirmas žingsnis. Problema.
Tai gali būtų pačios įvairiausios situacijos kuriose jūs patiriate negatyvias emocijas, mintis, patiriate sunkumų. Pačios situacijos naujai išgyventi nereikia, tiesiog prisiminkite.

Galite, pavyzdžiui, prisiminti emocines būsenas kurias jūs patiriate kuomet reikia mokytis ar dirbti, ar užsiimti kažkokia kita veikla ir jums iškyla vidinis pasipriešinimas. Įvertinkite emocinės būsenos sunkumą, negatyvumą dešimties balų sistemoje.

Antras žingsnis. Opozicija situacijai.

Jei iškyla sunkūs vaizdiniai ar tiesiog jaučiate tam poreikį, galite ištarti:
Tai jau įvyko, tai praeityje, dabar aš jaučiuosi gerai. Dabar aš galiu atsipalaiduoti.

Jei užplūdę atsiminimai tampa labai ryškūs, emocijos pernelyg intensyvios, galite sau tarti:
Tai vyksta, bet su manimi viskas gerai.

Trečias žingsnis. Vietos ir dalys.

Traumos, negatyvios mintys bei emocijos ir jų priežastys gali kauptis įvairiose kūno vietose, taip pat ir išoriniuose objektuose, tokiuose kaip namai, miestas, šalis,  kur vyko vienas ar kitas negatyvus įvykis, metų laikas, gal tai priklausė nuo tam tikros žmonių grupės, rasės ir t.t. Šie trauminiai, rezonuojantys dirgikliai pas kiekvieną žmogų savi. Nėra reikalo juos visus žinoti, atsiminti ir vardinti. Tiesiog sau pasakome, kad:

Visos mano kūno dalys, prote ar aplinkoje esančios vietos ir daiktai  susiję su (problemos pavadinimas) gyja dabar. 

Arba, jei esate tikintis žmogus, galite tarti kažką panašaus į tai:

Dieve (arba bet koks kitas jums priimtinas kreipinys), dėkoju už visų mano kūno dalių ir mano prote ar aplinkoje esančių vietų, kur visa tai buvo saugoma, išgydymą.

Ketvirtas žingsnis. Priežastys.

Visa, kas tik kažkada su jumis nutiko, gali pasitarnauti kaip jūsų pasirinktos problemos priežastys: vaikystės patirtys, kažkokie nutikimai su kitais žmonėmis, bet kurie palietė ir jus, sapnai, atmintis, pasąmonėje tūnantys išgynimai, kūno ląstelių atmintis ir daug kas kita. Nėra reikalo suvokti ir įsisąmoninti visas šias priežastis, tiesiog pakanka nusiteikti, kad jūs visas šias priežastis išgydote:

Visos to priežastys gyja dabar.

Arba

Dieve, dėkoju už viso to priežasčių išgydymą.

Penktas žingsnis. Atleidimas.

Iš eilės susitelkiame į kiekvieną iš teiginių:

Atsiprašau/prašau atleidimo visų kam suteikiau skausmą dėl šios problemos ir linkiu jiems ramybės, meilės ir laimės.

Aš atleidžiu visiems, kas susiję su šia problema ir suteikė man skausmo, ir linkiu jiems ramybės, meilės ir laimės.

Aš atleidžiu visiems, ką kaltinau dėl šios problemos (įskaitant Dievą ir save patį (-čią)).

Šeštas žingsnis. Dalys.

Kartais tam tikros jumyse esančios dalys gauna kažkokią tai naudą iš esamos problemos (daugiau apie tai čia). Gal būt ši dalis mano, kad jei problema išsispręs, tai ji neteks kažko labai svarbaus ar jums brangaus, tarkim draugo, artimo žmogaus ar panašiai. Pavyzdžiui, metę rūkyti, neturėsite dingsties paplepėti su kolegomis rūkomajame. Tad gali kilti priešinimasis. Kokia bebūtų priežastis, šis žingsnis nukreiptas būtent tokios dalies išgydymui ir jūsų vidinei pilnatvei atkurti.

Visos mano dalys, įtrauktos į šią problemą, gyja dabar.

Jei po šio žingsnio vis dar jaučiate pasipriešinimą tai vėl grįžkite į šešto žingsnio pradžią ir pamėginkite tarsi pasikalbėti su ta dalimi ir ją nuraminti, patikinti, kad praeitis liko praeityje ir ji dabar jau gali atsipalaiduoti.

Septintas žingsnis. Visa kas liko neišspręsta.

Jei jaučiate, kad problema ne iki galo išspręsta, kad kažkas liko nepaminėta, nesuprasta, neperdirbta, tai susitelkite į sekantį teiginį:

Visa, kas susiję su šia problema ir liko neišspręsta gyja dabar.

Dabar mintimis grįžkite prie problemos, į pirmą žingsnį, ir pasitikrinkite ar dar liko koks neišspręstumo jausmas. Užduokite sau klausimą, kaip dabar įvertintumėte jos problemiškumą nuo 0 iki 10 balų sistemoje. Gali būti, kad sugrįžus į pirmą žingsnį jums iškils nauja mintis ar su tuo susijusi problema. Tokiu atveju kartokite procesą toliau, pagal ankstesnę žingsnių schemą.

Aštuntas žingsnis. Pasirinkimas.

Šis žingsnis skirtas tam tikslui kurį jūs norėtumėte pasiekti. Pavyzdžiui, jei dirbate su tinginyste, įsivaizduokite save produktyviai dirbančius, su įkvėpimu, pasitenkinimu ir vidiniu pasitikėjimu bei ramybe.

Pamatykite probleminės situacijos priešingą variantą. Tarkim, jei jums sunku susikaupti ir mokytis, tai įsivaizduokite, kad susikaupti lengva, mokytis įdomu ir tai darydami jūs patiriate malonumą (Tai labai primena NLP taikoma refreimingo techniką).

Stenkitės viską įsivaizduoti kuo detaliau, pajauskite tas teigiamas emocijas ir jausmus kurie tada jus užplūsta, pajauskite kaip ramiai plaka jūsų širdis, atsipalaidavusį kūną, išvyskite pilną pasitenkinimo šypseną jūsų veide. Galite pasitelkti ir žodžius:

Aš renkuosi (toliau išvardinkite bet kokį jūsų norimą, pasirinktą tikslą toje situacijoje, Pvz.: Aš mokausi efektyviai ir su pasitenkinimu visą dieną). 

Devintas žingsnis. Integracija.

Šis žingsnis galutinai integruoja gydymą į jūsų kūno-proto sistemą.

Šis gydymas dabar yra pilnai užbaigtas.

Arba

Dieve (arba bet koks kitas jums priimtinas kreipinys), dėkoju už visišką ir galutinį išgydymą.

Tada švelniai padėkite rankų pirštus ant ausų, tarsi jas apglėbdami. Nykštys yra apačioje, už ausies kaušelio, o mažieji pirštai viršuje, ausies susijungimo su galva sandūroje. Kiti pirštai tiesiog tolygiai išsidėsto tarp jų, švelniai liesdami odą tarp ausų.

ausys

Dar syk tarkite:

Šis gydymas dabar yra pilnai užbaigtas.

Pabaigoje galite padėkoti gamtai, Dievui, šv. Dvasiai,  kosmosui, meilei ar bet kam kas jūsų supratimu galėjo prisidėti prie jūsų sveikimo.

Autorės vaizdo įrašas trumpai iliustruojantis procedūrą:

Pastabos:
Kiekvieną žingsnį darote apie 1 minutę, ne mažiau.
Pasitelkite žodžius kurie labiau jums patinka ir geriau atliepia jūsų savijautai, požiūriu ar tikslams.
Darykite TAT pratimą ne ilgiau kaip 15-20 min.
Jūs galite nuleisti rankas, jei pavargote, bet kuriuo metu ir pailsėti.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.