fbpx

Ką daryti, jei pomėgių, aistrų ir gabumų turi per daug? (2)
1 (1)

kaip-speti-viskaKą daryti, jei pomėgių, aistrų ir gabumų turi per daug? (1)

Taigi, jei jau nusistatėte, kad esate žvalgas, sekantis klausimas yra „o kas iš to?“

Dažna žvalgų panika būna „man norisi VISKO. Bet kaip aš VISKĄ suspėsiu?“

Visų pirma, prisėskite ir sudarykite pomėgių sąrašą (kažkas panašaus į „must do“ – reikia padaryti.). Surašykite viską: ką norite pamatyti, perskaityti, išbandyti, nukeliauti, išsiaškinti, padirbėti. Į sąrašą įtraukti tai, ką:

  • jau nuveikėte,
  • norėtumėte išbandyti pirmą kartą,
  • norėtumėte dar kartą ar du pabandyti,
  • norėtumėte veikti daugelį metų.

Nesistenkite prirašyti kuo daugiau. Dar geriau, jei prieš įrašydami punktą į sąrašą, pabandysite save įsivaizduoti užsiimantį ta veikla. Tinka – įrašote, „nekabina“ – galbūt įrašysite vėliau arba niekada.
Tai nebus vienos dienos darbas, vis grįžkite prie sąrašo ir jį papildykite. Tačiau tikriausiai lengviau atsikvėpsite pamatę, kad interesų nėra begalybė. Jūs nenorite VISKO, o juk per gyvenimą galima išbandyti labai daug ką. Kita šio sąrašo nauda – jei atsitiks taip, kad turėsite laisvo laiko, užteks žvilgtelėti į savo „must do“ sąrašą.
Taip pat verta pasidaryti sąrašą dalykų, kurių TIKRAI NENORITE.

Rašykite idėjas į žurnalą. Paimkite A4 formato sąsiuvinį, geriausia be linijų ir langelių. Kai kils nauja idėja (kad ir pati neįtikimiausia) detaliai aprašykite ją. Kairiojo puslapio viršuje (kad būtų daugiau vietos idėjai) užrašykite pavadinimą. Filmo scenarijus, knygos siužetas, diagrama, paveikslo eskizas, pamokos, kurią norėtumėte pravesti, aprašas, verslo planas, suderintos dvi ar daugiau skirtingų veiklų – tai tik keletas galimų įrašų. Aprašykite kuo detaliau kaip ją būtų galima įgyvendinti. Išplėtokite ją. Jei sudarysite tik sąrašą ar planą, atrodys, kad idėja nelabai verta, be to, greitai ją pamiršite. Idėjų žurnale detalizuokite viską taip vaizdingai, kad bet kuris nepažįstamas atsivertęs suprastų ir įgyvendintų. Kiekvienai idėjai skirkite atskirą lapą. Leonardas da Vinčis taip pat turėjo tokį žurnalą.

Kuo toks žurnalas naudingas? Pirmiausia dėl savęs, tai veikia terapiškai. Neretai žvalgų idėjos ateina ir praeina, net ir pačios puikiausios. Kadangi žvalgui įdomu daug kas, jis iš karto sunkiai beatskiria, kuri idėja yra verta įgyvendinimo, o kuri ne. Sunku palyginti idėjas kol jos yra galvoje. O juk vidutiniškai per dieną bet kurio žmogaus galvoje prasisuka apie 60 000 minčių (įdomu, kokiu metodu ten jos buvo suskaičiuotos?). Kai pradėsite savo idėjas užrašinėti, jos jums pačiam atrodys svarbesnės ir vertos dėmesio – kils savivertė.

Be to, idėją užrašius, ženkliai padidėja jos įgyvendinimo tikimybė. Vienas knygos „The Secret“ metodų – užrašyti, nupiešti, iškirpti iš žurnalo nuotrauką to, ko norite. Laiko valdymo specialistai taip pat pataria rašytis savo planus. Kodėl? Nes užrašyta mintis yra kur kas materialesnė ir labiau valdoma, negu tik pagalvota. O galbūt kai kurias galėsite parduoti, užpatentuoti? Taip pat tokį žurnalą galėsite padovanoti kam nors, pavyzdžiui, savo vaikams, anūkams. Arba žmogui, kuriam trūksta idėjų. Juk mes puikūs idėjų generatoriai! Viena žvalgė pasakė: „Mano galvoje sukasi daugybė idėjų. Kad tik būtų kam jas įgyvendinti!“

Segtuvų metodas. Nusipirkite keletą (ar keliolika) segtuvų, kiekvienai interesų sričiai po vieną. Ant segtuvo užrašykite pavadinimą. Į jį dėkite viską, kas susiję su ta tema – laikraščių, žurnalų iškarpas, knygų ištraukų kopijas, savo ant lapelių užrašytas mintis ar smulkmenas, susijusias su tema. Pavyzdžiui, jus domina ekologinė žemdirbystė. Atsispausdinkite visus vertus dėmesio straipsnius, rastus internete. Parašykite laišką kokiai nors organizacijai, jį atsispausdinkite ir įdėkite į segtuvą. Netgi jei nusipirkote ekologiškų sėklų, jas taip pat galite pridėti. Jei jau pasėjote, įdėkite tuščią pokelį. Jei užauginote ekologiškų daržovių – nusifotogrfuokite ir taip pat įdėkite į segtuvą. Tegul tai būna savotiška pomėgių kolekcija.

Kita itin dažna žvalgų baimė – baimė pradėti. Tam labai padeda atgalinio planavimo metodas. Lapo viršuje užsirašykite ką norite padaryti. Tarkim, suorganizuoti vakarėlį. Tada vis klauskite savęs „ko šiam projektui (vakarėliui) reikia, kad jis įvyktų?“ Reikia geros kompanijos, gero maisto, rasti vietą, pasirūpinti pramogomis, veikla. Tuomet to paties klausiame apie kiekvieną sritį. Pavyzdžiui, vieta. Galima rengti gamtoje, pas save namuose ar sode. Tam kad apsispręsti, svarbu du dalykai: oro sąlygos ir dalyvių kiekis. Oro prognozę reikia pažiūrėti internete, o dalyvių kiekį – jiems suskambinus. Kam skambinti? Pirmiausia reikia susidaryti dalyvių sąrašą.Tada imate kitą sritį, pavyzdžiui maistą. Ir kai jau išanalizuosite ir prieisite iki pačių smulkiausių, paprasčiausių darbų, kuriuose nesėkmė neįmanoma, užsirašykite juos į kalendorių kada tai padarysite. Pirmas žingsnis gali būti tiesiog susirinkti informaciją. Kitaip sakant, sumažinkite pavojų iki minimumo ir tai padarykite. Tolesnius žingsnius atliksite kur kas lengviau (nors ir nerimaudami), nes atsiras gerosios patirties.

Kartais žvalgus stabdo ankstesnė darbų pradėjimo ir neužbaigimo patirtis. Barbara Sher pataria:
Pradėkite viską;
Pradėkite tučtuojau;
Ir nesistenkite visko baigti!

Net nekelkite sau tokio uždavinio! Darbams pabaigti ar tapti ekspertais yra kiti asmenybių tipai (narai, vykdytojai ir t.t.). Žvalgai sukurti tam, kad ištirtų kuo daugiau naujų teritorijų. Žvalgų pabaiga būna kitokia. Jie dažniausiai baigia ne tada, kai projektą jau įvykdo, bet tada, kai jo poreikis būna patenkintas. Išbandžiau, patyriau ir viskas, projekto pabaiga, daugiau nebereikalingas. Žvalgai nėra orientuoti į tikslą, jiems svarbiau yra procesas. Mokosi paprastai jie ne dėl pažymių, diplomų, o dėl to, jiems tai įdomu. Žinoma tai NEREIŠKIA, kad jie nebaigia NIEKO. Įdomumo dėlei ir savigarbos sustiprinimui pasidarykite sąrašą darbų, kuriuos dėl vienokių ar kitokių priežasčių baigėte. Vadinasi, žvalgams nesvetimi įsipareigojimai, atsakomybės jausmas, gebėjimas prisiversti atlikti net tada, kai nepatinka ar kažką nuveikti dėl rezultato. Juk rezultatų kažkokių pasiekiate?

Tai ką gi daryti su darbų pradžiomis? Na, pavyzdžiui, susidomėjote dekupažu, prisipirkote dažų, „crakle“, ryžių popieriaus ar servetėlių, papuošėte pora daiktelių, trečią pradėjote ir… jums atsibodo! Pažįstama? Kurgi ne! Todėl projekto uždarymą galite padaryti dvejopai. Pirma, galite pasikviesti keletą draugių ir surengti dekupažo popietę. Pamokote drauges, jos papuošia sau po suvenyrą. Priemonės bus suvartotos, jūs gerai praleisite laiką. Antras variantas: paimate gražią dovanų dėžutę (galima tiesiog vyniojamo popieriaus), sudedate į ją visas priemones ir įrankius, ant viršaus užrašote projekto pavadinimą, kokiu tikslu jis buvo pradėtas, jo istorija ir kitos įdomybės. Ir padedate dėžutę į „savo darbų lentyną“.

Gali kilti klausimas: o kam dėti į lentyną? Atsakysiu klausimu: nejaugi namuose nėra kūrybinės netvarkos? Nejaugi lentynose, kampuose, už lovų, ant palangių ir tamsiuose kambarėliuose nėra pradėtų ir nebaigtų projektų? Matomi nebaigti darbai eikvoja energiją ir griauna savigarbą. Aišku vis dar šventai tikite, kad užbaigsite juos kai tik turėsite laiko ar atėjus artimiausiam įkvėpimui! Beveik garantuoju, kad nebaigsite. Na nebent dabar užpykę išjungiate kompiuterį, atsistojate ir nuėję baigiate. Jei ne, supakuokite savo projektą pasižadėję, kad grįšite prie jo vos tik galėsite. Tai ir bus projekto užbaigimas.

Tačiau tikriausiai pagrindinis visiems mums kylantis klausimas – „o iš ko man pragyventi?“. Nejaugi kas pusmetį kaitalioti darbus ar imtis tik sezoninių darbų? O gal visgi prisiversti išbūti nuobodžiame darbe, o po darbo laiką skirti savo pomėgiams? Iš tiesų visi variantai geri, jei tik jums patiems tai tinka. Žvalgų taip pat yra įvairių tipų. Vieni visą gyvenimą skiria dviems visiškai skirtingoms sritims, kiti į naują veiklą neria keletui metų, paskui atsisveikina ir lieka tik malonūs prisiminimai ir patirtis, treti vienu metu dirba daug darbų, užsiima keletu projektų.
Vėliau parašysiu ir apie galimus žvalgų gyvenimo būdus, profesijas, pagrindinius jų poreikius. Tačiau šiuo metu labai rekomenduoju atlikti šias užduotis (žinoma būtų malonu, jei pasidalintumėte įžvalgomis ir atradimais!). Patikėkite manimi, jos daro poveikį, ir galbūtjums pačiam ateis sprendimas. Šiuolaikinės visuomenės tendencijos palankios žvalgams. Prognozuojama, kad darbuotojas per gyvenimą pakeis vidutiniškai 12 darbų. Niekas jau nebesistebi, kad žmonės dirba keliose įstaigose, kad įdarbinama laikinai, projekto atlikimui ar kad turima daugybinius pajamų šaltinius.

Straipsnio tęsinys

Asta Petrauskienė
Psichologė, asmeninių pokyčių konsultantė
El.p.: asta.budvytiene@yahoo.com
Facebook’e

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 1]

4 Responses

  1. Jonas L. parašė:

    Puikus straipsnis, kaiptik apie mane. Jau vien skaitant si straipsni norejau ji isjungti 5 kartus.

  2. Don parašė:

    Tikrai labai geras straipsnis. Ieskojau tos rekomenduotos knygos, bet jos neimanoma gauti, ypac gyvenant uzsienyje. Turiu begales talentu, o dirbu fabrike. Manau tikrai laikas tapti kazkurios srities profesionalu. Laukiu daugiau straipsniu :)

  3. Izė parašė:

    labai geras straipsnis. pataisė nuotaiką. Kaltė dėl nebaigtų darbų ir be gražių dėželių kažin kur išgaravo, išbluko, susitrynė ir subyrėjo. ačiū autorei. :)

  4. Daiva parašė:

    neįmanomai taiklu – dažnai žmonių lieku nesuprasta, kaip vienas žmogus gali vienu metu domėtis ir menu, ir politika, ir verslu, ir technika, ir sportu, ir automobiliais ir dar eile dalykų. Tėvai ir sėslūs draugai spaudžia apsistoti ties kažkuo vienu,nurimti, susitupėti, o aš imu jausti kompleksus ir ieškoti, kas su manim netaip, kad nesugebu išsirinkti :) ačiū autorei :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.